Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 13 Δεκεμβρίου 2010 18:39

Ασφαλιστικό : Ένας Οδηγός Επιβίωσης

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)
Ολες οι αλλαγές στη νομοθεσία από το 2011

Ολες οι αλλαγές στη νομοθεσία από το 2011

Oι γιορτές έρχονται μετ΄απεργιακών εμποδίων και -αυτή τη χρονιά- δεν φέρνουν μόνο δωρα. Ή, καλύτερα, δεν φέρνουν Δώρο για πολλούς συνταξιούχους και εργαζομένους στις ΔΕΚΟ και το Δημόσιο.

Το Δώρο φέτος περιορίζεται στα 400 ευρώ (και αυτά μεικτά) για τους συνταξιούχους που παίρνουν αποδοχές κάτω από 2.500 ευρώ το μήνα (σε 12μηνη βάση οι ετήσιες αποδοχές) και οι εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ (εισηγμένες και μη) και Δημόσιο οι οποίοι, αντί για Δώρο, θα πάρουν 500 ευρώ (ξανά μεικτά) στις περιπτώσεις που οι μηνιαίες αποδοχές τους είναι κάτω των 3.000 ευρώ (ξανά προβαλλόμενες οι ετήσιες αποδοχές σε μηνιαία βάση).

 Ομως το 2011 φέρνει και σειρά αλλαγών στο Ασφαλιστικό.

Τα όρια ηλικίας αυξάνονται σταδιακά και με στόχο να ανέλθουν στο 65ο (με 35ετία) ή το 60ο (με 40ετία) το αργότερο το 2015.

Το μεγαλύτερο πλήγμα θα δεχτούν οι μητέρες με ανήλικο στο δημόσιο, τα όρια των οποίων θα εξισωθούν με τα αντίστοιχα των ανδρών τα οποία, με τη σειρά τους, θα φτάσουν τα αντίστοιχα του ιδιωτικού τομέα και όλα μαζί θα αυξηθούν στα επίπεδα της... Δανίας (η οποία έχει τα μεγαλύτερα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση στην Ευρωπη, το 67ο).

Ωστόσο, οφελειμένες θα είναι οι μητέρες με ανήλικο ή και ενήλικο στον ιδιωτικό τομέα (ΙΚΑ) αφού  πλέον δεν χρειάζονται οι τρεις προϋποθέσεις ταυτόχρονα (ανήλικο τέκνο, 18,3 ετη ασφάλισης και συμπληρωμένο το 50ο έτος της ηλικίας) για κατ΄εξαίρεση συνταξιοδότηση των γυναικών. Αρκεί οταν είχαν ανήλικο να ειχαν, ταυτόχρονα, "κολλησει" και 5.500 ένσημα. Από αυτή την ευνοϊκή -αν και μεταβατική- διάταξη αναμένεται να οφεληθούν πάνω από 50.000 εργαζόμενες στον ιδιωτικό και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Το "megabox.gr" εξασφάλισε έναν αναλυτικό "οδηγό επιβίωσης" στο νέο ασφαλιστικό τοπίο όπως αυτό διαμορφώνεται από τις αρχές του 2011. Το επιμελήθηκε η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ, ενώ μέρος του περιλαμβάνεται σε σχετικό δημοσίευμα του "Εθνους".

Σε κάθε περίπτωση το www.megabox.grείναι εδώ για να σας βοηθήσει. Θα απαντάμε σε καθένα ξεχωριστά και θα σας λύνουμε κάθε απορία. Συγχωρήστε μας μια μικρή καθυστέρηση. Θα δοθούν όλες οι απαντήσεις με χρονολογική σειρά (οπως κατατέθηκαν).

Ευχαριστούμε για την κατανόηση και καλή ανάγνωση!

Στον Οδηγό Επιβίωσης

 

Διαβάστηκε 13116 φορές