Αναβάλλεται το νέο Ασφαλιστικό, το οποίο προγραμμάτιζε η κυβέρνηση σαν κάτι εμβληματικό για την πολιτική της και σχεδίαζε να φέρει μέχρι το τέλους του έτους στη Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας Π.Τσακλόγλου.
Σε αυτό περιλαμβανόταν η εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στην επικουρική ασφάλιση και θα ίσχυε από 1/1/2021.
Η μετάθεση για το νέο έτος, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του megabox.gr, γίνεται προκειμένου να μην συμπέσει με το εργασιακό (ελαστικό 8ωρο, περισσότερες υπερωρίες, περικοπή συνδικαλιστικών αδειών και αποσπάσεων κ.α.) που θα προωθηθεί τον επόμενο μήνα στη Βουλή και προκληθεί έτσι κοινωνική έκρηξη.
Σύμφωνα με πληροφορίες η επίσημη εκδοχή-αιτιολογία θα είναι η διάθεση περισσοτέρου χρόνου για επαφές και διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους και τα κόμματα.
Να σημειωθεί ότι είναι η δεύτερη υποχώρηση στο Ασφαλιστικό. Ενώ ο αρχικός σχεδιασμός αφορούσε στην ιδιωτικοποίηση της Επικουρικής Ασφάλισης, η οποία θα παρέμεινε, ωστόσο, υποχρεωτική για τους ασφαλισμένους (Δηλωσεις Μηταράκη)! Ενώ με την ανάθεση του υφυπουργείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων στον κ.Τσακλόγλου «έφυγε» η ιδιωτική ασφάλιση, αλλά παρέμεινε το κεφαλαιοποιητικό σύστημα. Δηλαδή, με βάσει το σχέδιο που… μετατίθεται για το 2021, οι νέοι ασφαλισμένοι και όσοι εντάχθηκαν στην αγορά εργασίας την τελευταία 10ετία θα κεφαλαιοποιούν τις εισφορές τους σε ατομικούς λογαριασμούς και οι οποίες, εισφορές, θα επενδύονται (ομόλογα, μετοχές κ.λπ).
Το εν λόγω σχέδιο προκαλεί έλλειμμα στην Επικουρική Ασφάλιση (κάλυψη τρεχουσών συντάξεων και διασφάλιση ώριμων συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων) από 56 δις (εάν η εφαρμογή αφορούσε μόνο στους νεοπροσληφθέντες) έως και 70 δις (αν συμπεριλαμβανόταν στην ρύθμιση και όσοι μπήκαν στην αγορά εργασίας την προηγούμενη δεκαετία). Ποσά που δεν έχει διευκρινιστεί από πού θα προέλθουν, ή εάν το κόστος θα πληρώσουν και πάλι οι (σημερινοί και μελλοντικοί) συνταξιούχοι με νέα μείωση των αποδοχών τους…
Πάντως η μετάθεση του Ασφαλιστικού, το οποίο παραδοσιακά προκαλεί μεγάλη αναστάτωση και κοινωνικές εκρήξεις, είναι μια ακόμη ένδειξη ότι ο κ.Μητσοτάκης σχεδιάζει εκλογές το 2021. Αμέσως μετά την κυκλοφορία του εμβολίου για τον κορονοϊό και πριν ληφθούν τα περιοριστικά μέτρα για την επαναφορά των πλεονασμάτων από το 2022 (3,5% του ΑΕΠ έναντι ελλείμματος 7-8% του ΑΕΠ φέτος!).
Εξάλλου, γι’ αυτό και τα μέτρα «διευκόλυνσης» της οικονομίας που ανακοίνωσε πρόσφατα από τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός (κατάργηση τέλους αλληλεγγύης, αλλά μόνο για τους μισθωτούς του Ιδιωτικού Τομέα, μείωση ασφαλιστικών εισφορών κ.α.), έχουν απολύτως μεταβατικό χαρακτήρα και αφορούν αποκλειστικά για το 2021…