15.2 C
Athens
10.8 C
Arta
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Αναδρομικά: Πέντε κινήσεις που πρέπει να κάνουν οι συνταξιούχοι

Σας Ενδιαφέρει..

Οι αντιδράσεις από τα λάθη στις πληρωμές, ο αποκλεισμός όσων λαμβάνουν κάτω από 1.000 ευρώ και ο διαχωρισμός των συνταξιούχων σε ιδιωτικού και δημόσιου τομέα αναγκάζει την κυβέρνηση σε επανεξέταση του θέματος των αναδρομικών. Ταυτόχρονα υποχρεώνει τους δικαιούχους σε πέντε κινήσεις προκειμένου να διασφαλίσουν τα δικαιώματά τους.

 Με βάσει τις αποδοχές (συντάξεις κύριες και επικουρικές) του 2012 και τις καταβολές του 2013, σχεδόν κανένα εκκαθαριστικό που τώρα εκδίδει ο ΕΦΚΑ δεν αποδίδει το 11πλάσιο της μηνιαίας διαφοράς (δηλαδή την διόρθωση μεταξύ Ιουλίου 2015 και Μαΐου 2016, επί τη βάσει των αποδοχών του 2012). Έτσι, η όλη διαδικασία έχει στρέψει τα 2,5 εκ. των συνταξιούχων κατά του υπουργείου Εργασίας, σε σημείο που η πλειονότητα  κάνει λόγο για τα «χαρτιά της ντροπής».

 Οι «διορθώσεις»

 -Μετά την κατακραυγή το υπουργείο Εργασίας διαμηνύει τώρα ότι μέχρι τον Δεκέμβριο θα δοθούν και οι διαφορές στις περίπτωσης που το επίμαχο διάστημα (2012-13) δεν είχε βγει η οριστική σύνταξη ή δεν είχε εκδοθεί η επικουρική και, εκ πρώτης όψεως τότε, δεν είχε γίνει περικοπή αποδοχών (άθροισμα αποδοχών κάτω από 1.000 ευρώ). Ωστόσο το σύστημα δεν υπολόγισε ότι στη συνέχεια, όταν εκδόθηκαν οι οριστικές κύριες συντάξεις ή αποδόθηκε και η επικουρική σύνταξη και το συνολικό ποσό υπερέβαινε τα 1.00 ευρώ, έγινε η παρακράτηση των νόμων  4051/2012 και 4093/2012 από τα καθυστερούμενα .

-Επίσης το Μέγαρο Μαξίμου, αναλογιζόμενο την κομματική ζημιά που υπέστη από μια διαδικασία (επιστροφή αναδρομικών), μέσα από την οποία υπολόγιζε να αντλήσει πολιτικά οφέλη, επανεξετάζει το θέμα των χαμηλοσυνταξιούχων στην κατεύθυνση απόδοσης «μερίσματος» τον προσεχή Δεκέμβριο εν είδει Δώρου…

 Οι κινήσεις των συνταξιούχων

Από την πλευρά τους οι συνταξιούχοι υποχρεούνται σε πέντε κινήσεις διασφάλισης των δικαιωμάτων τους. Σε αυτές τις ενέργειες περιλαμβάνονται:

1.Προσφυγή στη Δικαιοσύνη (κατάθεση αγωγών ή συνέχιση αυτών στις περιπτώσεις που έχουν «παγώσει») για την καταβολή και των Δώρων της συγκεκριμένης περιόδου (Ιούλιος 2015-Μάιους 2016). Σε αυτή την περίπτωση κάθε συνταξιούχος αππό το 1 εκ. που έλαβε τώρα αναδρομικά, δικαιούται ακόμη 800 ευρώ.

2.Αγωγές των χαμηλοσυνταξιούχων για την απόδοση και σε αυτούς των αναδρομικών (800 ευρώ από τα Δώρα σε κάθε δικαιούχο με απολαβές κάτω από 1.000 ευρώ το μήνα), οι οποίοι αποκλείστηκαν από την τρέχουσα διαδικασία. Πρόκειται για περίπου 1,4 εκ. δικαιούχων.

3.Αιτήσεις θεραπείας στον ΕΦΚΑ (ηλεκτρονικά) για την διαφορά στις συντάξεις μεταξύ του 2012 και του 2013 (μειωμένες καταβολές), στις περίπτωσης που το εκκαθαριστικό του Ταμείου τώρα (2020) δείχνει μικρότερο ποσό επιστροφής.

3.Οι συνταξιούχοι του Δημοσίου πρέπει να αναζητήσουν τα αναδρομικά του νόμου 4051/2012, στην περίπτωση που το Ελεγκτικό Συνέδριο αποφανθεί ότι πρέπει να αποδοθούν (αποκλείστηκαν από τις τρέχουσες πληρωμές).

4.Να καταθέσουν συμπληρωματικές φορολογικές δηλώσεις για τα έτη 2015 και 2016 προκειμένου να αποφύγουν την υψηλή φορολόγηση (με συντελεστές 32% και 42%, συν την Εισφορά Αλληλεγγύης) τον Ιούνιο του2021.

Οι κληρονόμοι

 Μέσα στον Νοέμβριου εν τω μεταξύ θα διαμορφωθεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου οι συγγενείς (κληρονόμοι) θα καταθέσουν τις αίτησης για την απόδοση των αναδρομικών σε καθένα χωριστά. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με την επίσκεψη των δικαιούχων στα αρμόδια ταμεία.

 

 

- Advertisement -spot_img

Περισσότερα Άρθρα

- Advertisement -spot_img

Νεότερα Άρθρα