Σύμφωνα με τον διεθνή Οργανισμό η συνολική συνταξιοδοτική δαπάνη το 2050 θα περιοριστεί κατά ¼ με βάση τις σημερινά δεδομένα
Οι περιορισμοί στις συντάξεις θα συνεχιστούν τα επόμενα 30 χρόνια έτσι ώστε το 2050 η συνολική συνταξιοδοτική δαπάνη να περιοριστεί κατά 3,7 ποσοστιαίες μονάδες το χρόνο, στο 12% του ΑΕΠ.
Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της… ύπουλης παρέμβασης, η οποία θα στηριχτεί σε υφιστάμενες νομοθετικές προβλέψεις, αυτή η μείωση αφορά σχεδόν στο ¼ της σημερινής δαπάνης. Δηλαδή σαν να λέμε σήμερα ότι θα κοπούν 7,3 δις ευρώ το χρόνο από μια δαπάνη 30,5 δις ευρώ!
Σύμφωνα με την μελετη του ΟΟΣΑ για το Ασφαλιστικό, η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες που θα γίνει μείωση των δαπανών για συντάξεις. Ακόμη χειρότερα, βρίσκεται στην κορυφή των χωρών με την μεγαλύτερη προσαρμογή. (Πίσω από την Ελλάδα σε μειώσεις είναι οι: Δανία, Σουηδία, Γαλλία, Φινλανδία και Πορτογαλία). Αντίθετα, αύξηση των δαπανών ως ποσοστό του ΑΕΠ θα έχουν οι υπόλοιπες χώρες, με πρωταθλήτριες τη Σλοβενία, το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο…
Η μείωση των συντάξεων θα προέλθει: α/από την σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση και β/από τη σταδιακή μείωση των αποδοχών καθώς περισσότεροι ασφαλισμένοι θα συνταξιοδοτούνται με τις δρακόντειες, ως προς τα ποσοστά αναπλήρωσης, προβλέψεις του ν.4387/16.
Α/Τα όρια ηλικίας πλέον είναι αυστηρά στο 62ο έτος με 40 έτη ασφάλισης και το 67ο με λιγότερα έτη. Ωστόσο, πολλοί ασφαλισμένοι εξακολουθούν να συνταξιοδοτούνται σε μικρότερες ηλικίες λόγω των μεταβατικών ηλικιακών ορίων (θεμελίωση μέχρι το 2015).
Άρα κατά τα επόμενα χρόνια οι ασφαλισμένοι θα λαμβάνουν όλο και πιο αργά τη σύνταξη τους.
Πρόσθετα, τα όρια ηλικίας θα αυξηθούν έτι περαιτέρω καθώς υπάρχει η πρόβλεψη για αναπροσαρμογή τους ανάλογα με το προσδόκιμο ζωής. Κάτι που θα είχε ήδη συμβεί, αλλά οι πολιτικές εξελίξεις και η μείωση του προσδόκιμου ζωής λόγω πανδημίας ματαίωσαν την πρόβλεψη. Σενάριο που θα επανέλθει μετά τις εκλογές του 2027…
Ήδη οι Ελληνίδες, με μέση ηλικία συνταξιοδότησης στο 59,7 έτη, αναδεικνύονται δευτεραθλήτριες… μακροζωίας, μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, καθώς απολαμβάνουν τη σύνταξη 25,5 έτη (κατά μέσο όρο), με πρώτες τις Ισπανίδες με 26,5 έτη, καίτοι συνταξιοδοτούνται αργότερα (στα 61, 8 έτη).
Αντιθέτως, οι άνδρες στην Ελλάδα ζουν κατά μέσο όρο 19,1 έτη σαν συνταξιούχοι (ηλικία συνταξιοδότησης 63,2), με πρωταθλητές τους Γάλλους (23,3 έτη, αφού συνταξιοδοτούνται κατά μέσο όρο στα 60,7) και τους Ισπανούς (22 και με «έξοδο» στα 62).
Σε κάθε περίπτωση, στις χώρες του ΟΟΣΑ οι άνδρες απολαμβάνουν τη σύνταξή του από 17,5 (Πορτογαλία) έως 23,3 έτη, ενώ οι γυναίκες από 20,6 (ΗΠΑ) έως 26,1 έτη.
Β/Οι συντάξεις, χρονιά με τη χρονιά, θα μειώνονται. Αφενός λόγω χαμηλότερων, μετά την οικονομική κρίση και τα μνημόνια, αποδοχών (σ.σ. υπολογίζεται ο μέσος όρος των αποδοχών από το 2002 και μέχρι την κατάθεση της αίτησης συνταξιοδότησης) και αφετέρου λόγω πολύ χαμηλών ποσοστών αναπλήρωσης (έως 50% για 40 έτη ασφάλισης).
Γ/Κυρίως θα μειωθούν οι (πραγματικές) συντάξεις από τις κατώτερες του πληθωρισμού αυξήσεις (2023-24), την μη αναπροσαρμογή σχεδόν 900.000 συντάξεων λόγω «προσωπικής διαφοράς» (πληθωριστικές απολαβές) και την μη αναπροσαρμογή των επικουρικών συντάξεων οι οποίες, κατά τα επόμενα δέκα χρόνια, θα εκφυλιστούν…
Δ/ Οι συντάξεις στην Ελλάδα επιβαρύνονται ιδιαίτερα από τη φορολογία καθώς δεν τιμαριθμοποιήθηκε η φορολογική κλίμακα, καταπατάτε το αφορολόγητο όριο των 8.636 ευρώ στην περίπτωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης (ΕΑΣ), η όποια επιβάλλεται από το πρώτο ευρώ κ.α. Σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ υπάρχουν φορολογικές ελαφρύνσεις στις συντάξεις. Π.χ. Στις ΗΠΑ δεν φορολογείται το 15% ως 50% του εισοδήματος που προέρχεται από συντάξεις που καταβάλλει το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα, στην Αυστραλία, υπάρχει αφορολόγητο για άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών κ.λπ.