29.6 C
Athens
27.8 C
Arta
Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου, 2024

Δίχως 3ετίες και με φόρο ο κατώτατος μισθός

Σας Ενδιαφέρει..

Φόρο 63 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν οι εργαζόμενοι με τον κατώτατο μισθό.

 Μετά την αναπροσαρμογή στα 780 ευρώ, οι ανειδίκευτοι εργαζόμενοι θα λαμβάνουν καθαρά 667 ευρώ (9.336 το χρόνο). Κατά συνέπεια και καθώς δεν έχει αναπροσαρμοστεί (τιμαριθμοποιηθεί) η φορολογική κλίμακα, για πρώτη φορά ο εισαγωγικός-βασικός μισθός, εκτός από έμμεσους φόρους, θα επιβαρύνεται και με άμεσους.

Και αυτό καθώς το ετήσιο εισόδημα ξεπερνά κατά 700 ευρώ το αφορολόγητο όριο των 8.636 ευρώ που ισχύει για μισθωτούς και συνταξιούχους.

 Παράλληλα το διαθέσιμο εισόδημα επιβαρύνεται και με υψηλή έμμεση φορολογία (ΦΠΑ, ειδικοί φόροι) καθώς το σύνολο του εισοδήματος αυτής της κατηγορίας δαπανάται για τα αναγκαία (τρόφιμα, ενέργεια κ.α.).

Η αύξηση του κατώτατου μισθού, αν δεν συνδυαστεί με αυστηρότερους ελέγχους στην αγορά εργασίας, πιθανότατα θα αυξήσει τα φαινόμενα καταστρατήγησης της εργατικής νομοθεσίας.

Είναι ευρέως διαδομένο ότι τα δώρα των εργαζομένων (13ος μισθός τα Χριστούγεννα, Δώρο Πάσχα και επίδομα αδείας το καλοκαίρι), από την μια στιγμή καταβάλλεται στην τράπεζα και, ακολούθως, συνοδεία του εργοδότη, γίνεται ανάληψη και επιστρέφεται στις εργοδοτικές τσέπες.

Πρόσθετα, έχει λάβει διαστάσεις η τάση αμοιβής στο ύψος του επιδοτούμενου προγράμματος. Η αγορά το ονομάζει «απασχόληση με πρόγραμμα», όπου η αμοιβή ισούται ακριβώς στο ύψους της επιδότησης από τον ΟΑΕΔ (νυν ΔΥΠΑ), συν τις ασφαλιστικές εισφορές. Χωρίς η επιχείρηση να καταβάλει το μερίδιό της μέχρι την κάλυψη τουλάχιστον του κατώτατου μισθού.

 Και καθώς δεν υπάρχει ρήτρα διατήρηση των θέσεων εργασία μετά την λήξη της περιόδου επιδότησης, ο απασχολούμενος απομακρύνεται από την εργασία του, ενώ η επιχείρηση συνεχίζει με άλλο εργαζόμενο σε καινούργιο πρόγραμμα…

Ταυτόχρονα, ο νέος κατώτατος μισθός αποτελεί αφορμή… ξεδιαλέγματος των μη ανταγωνιστικών μικρών επιχειρήσεων που κινούνται στην γκρίζα οικονομική ζώνη. Ειδικά μετά την έκρηξη των τιμών ενέργειας και τη μετακίνηση του τζίρου προς τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις (π.χ. τα Σούπερ Μάρκετ). Και αυτή η εξέλιξη είναι που θα πυροδοτήσει την ανεργία μεταξύ (πρώην) μικρών εργοδοτών, και όχι από αυτή καθεαυτή την αύξηση των αμοιβών.

 Τριετίες

Από την άλλη πλευρά η αύξηση στο βασικό μισθό δεν συνεπάγεται, αυτόματα, και αναπροσαρμογή όλων των υπόλοιπων αμοιβών.

Προς τούτο χρειάζεται η υπογραφή κλαδικών συμβάσεων, θέμα για το οποίο υπάρχουν τεράστιες δυσκολίες καθώς απαιτείται αντιπροσωπευτικότητα και των εργοδοτικών επιχειρήσεων. Να ανήκουν στην εργοδοτική ένωση που θα διαπραγματευτεί τον κλαδικό μισθό οι επιχειρήσεις εκείνες που απασχολούν πάνω από το 50% των μισθών.

Ταυτόχρονα δεν ισχύουν οι τριετίες από το 2012 και μετά. Κατά συνέπεια, ένας μισθωτός που εργάζεται από το 2010 στον ίδιο εργοδότη, λαμβάνει τα ίδια χρήματα με όποιον προσληφθεί κατά το τρέχον έτος.

 Αν ίσχυαν οι τριετίες, τότε ο μισθωτός του 2010 θα έπαιρνε 1.092 ευρώ το μήνα. Κατά συνέπεια, σε ονομαστικό επίπεδο ο «μισθωτός του 2010» χάνει 312 ευρώ το μήνα και σε ετήσια βάση 4.368 ευρώ.

- Advertisement -spot_img

Περισσότερα Άρθρα

- Advertisement -spot_img

Νεότερα Άρθρα