31.6 C
Athens
29.8 C
Arta
Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024

Εκρηκτικό κοκτέιλ με πετροδολάρια, υποκλοπές και προμήθειες

Σας Ενδιαφέρει..

Στην παρατεταμένη προεκλογική περίοδο ο πολίτης βρίσκεται αντιμέτωπος με την επίθεση στο πορτοφόλι του. Το φάσμα επιβίωσης έρχεται σε αντιπαραβολή με τα εν εξελίξει απίθανα σκάνδαλα. Ο προκλητικός πλουτισμός σε αντιπαράθεση με την ακραία ακρίβεια.

Η χώρα βρίσκεται προ κρίσιμων αποφάσεων. Αλλά η κυβέρνηση κινείται σε αντίθετη φορά από τις ανησυχίες των εντολέων της. Μακριά από τις ευκαιρίες που χάνονται, την προοπτική που απουσιάζει. Η «Αρχή» είναι μια ομάδα κλειστών συμφερόντων, το περιλάλητο «επιτελικό κράτος», που κατανοεί μονο τις δικές του προτεραιότητες και τις ανάγκες του κόσμου σαν ευκαιριακά επιδόματα.

 Αναμφίβολα το πολιτικό σκηνικό είναι σε μετάβαση…

Πρόσθετα:

-Οι παραγεμισμένες βαλίτσες  στο σκάνδαλο Ευρωκοινοβουλίου-Καϊλή, καταδεικνύει ότι τα δημοσιεύματα για τη διοργανώτρια χώρα του Μουντιάλ και τα λόμπι σε μεγάλους διεθνείς οργανισμούς έκρυβαν πίσω τους πετροδολάρια. Υπό αυτό το πρίσμα, οι πολιτικές ελίτ, οι αστυνομικοί, οι εισαγγελείς και οι πράκτορες άργησαν απαράδεκτα.

-Το σκάνδαλο των υποκλοπών έχει σαν υπόβαθρο (και) τα κονδύλια. Τον Νίκο Ανδρουλάκη τον παρακολουθούσε η ΕΥΠ κατά την προεκλογική περίοδο των εσωκομματικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ (2021), μετά την αποτυχημένη απόπειρα μόλυνσης του κινητού του με το σύστημα predator, θέλοντας με κάθε τρόπο να μάθουν (ελέγξουν;) τις μετεκλογικές εξελίξεις. Οι εντολείς του Μεγάρου Μαξίμου υπολόγιζαν έκτοτε ότι η σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής δεν προσφέρεται για συναλλαγές. Τώρα σίγουρα  δεν έχουν καμία ευκαιρία…

 Η δε συντηρητική κυβερνητική συνέχεια (μια δεύτερη θητεία) έχει σχέση με την κατανομή των 32 δις του Ταμείου Ανάκαμψης, το νέο ΕΣΠΑ κ.α.

Εξάλλου, ελατήρια προμηθειών ίσως κρύβονται πίσω από την παρακολούθηση του πρώην υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη. Συνομιλίες για «δουλειές» δημοσιεύονται. Την δε παρακολούθηση επιβεβαιώνει, έστω και έμμεσα, ο νυν υπουργός Εργασίας λέγοντας ότι δεν πιστεύει ότι το ήξερε ο πρωθυπουργός. Φύλλο συκής προκειμένου να μην παραιτηθεί…

 Όλα αυτά την στιγμή που ένας βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος αγόρασε «κόκκινα» δάνεια και σπίτια απροστάτευτων πολιτών ύψους 63 εκ. ευρώ, με δάνειο 4 εκ. ευρώ από την ίδια… πωλήτρια τράπεζα. Την ώρα που ρυθμισμένα, με δικαστική απόφαση (Νόμος Κατσέλη), στεγαστικά δάνεια ξανακοκκινίζουν, ενώ προστίθενται και νέοι υπερήμεροι οφειλέτες.

Αλλά μην παραβλέπουμε και τα σκάνδαλα της καθημερινότητας του πολίτη. Τα Σούπερ Μάρκετ και οι εταιρείες πετρελαιοειδών παραφουσκώνουν την απληστία τους (υπερβολικά κέρδη με χαμηλότερους τζίρους), η αγροτική παραγωγή σαπίζει στο χωράφι, οι κτηνοτρόφοι αδυνατούν να ταΐσουν τα ζώα τους, οι επαγγελματίες στις πόλεις και τις γειτονιές της πρωτεύουσας κλείνουν υπό το βάρος των χρεών…

 Το σύστημα όζει και, ταυτόχρονα, είναι αναποτελεσματικό ως μονομερές… . Οι εκλογείς, μπαϊλντισμένοι από την πολυετή κρίση και την αδιέξοδη προσπάθεια, έχουν μπροστά τους τις άνομες συμπεριφορές ορισμένων εκπροσώπων του.

Οι εκλογείς σύντομα θα κληθούν στις κάλπες της απλής αναλογικής. Αλλά μόνο ένα κόμμα (ΠΑΣΟΚ) θέτει ως προϋπόθεση το πρόγραμμα για προοδευτική διέξοδο. Χωρίς την προϋπόθεση της αυτοδυναμίας (ΝΔ) ή της… σειράς των κομμάτων (ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι θα συγκροτήσει κυβέρνηση συνεργασίας μόνο ως πρώτο κόμμα).

Είναι προφανές ότι αυτό το κλίμα δυσαρέσκειας των πολιτών, ενόσω δεν ψηφίζουμε για κυβέρνηση (αυτό, τελικά, μετατίθενται για το δεύτερο γύρο), δεν μπορούν να το αποτυπώσουν οι δημοσκοπήσεις. Η αποχή, η τιμωρία και η εναλλακτική ψήφος θα επηρεάσει το αποτέλεσμα. Και 6 εβδομάδος μετά, στις κάλπες της ενισχυμένης αναλογικής, θα έχει την ευχέρεια ο ψηφοφόρος να σταθμίσει εκ νέου τα δεδομένα…

Λόγω της συσσωρευμένες δυσαρέσκειας και της απαξίας των πολιτών, αναμείνατε εκπλήξεις στον α’ γύρο της απλής αναλογικής. Όχι σαν αντισυμβατική ψήφο κατά τα λεγόμενα, συνήθεια της μνημονιακής περιόδου. Αλλά από επιλογές τιμωρίας, ενόσω είναι απλωμένα τα μεγάλα σκάνδαλα και τα ισχυρά κονδύλια.

Αυτά τα κονδύλια (Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ Κοινή Αγροτική Πολιτική, Κοινωνικό Ταμείο κ.α.) που είναι ικανά να δώσουν προοπτική στην χώρα με τη διάχυση τους οφέλους στους πολίτες.

 Αυτό αξίζει τον κόπο να γίνει κατανοητό από τους εκλογείς.

- Advertisement -spot_img

Περισσότερα Άρθρα

- Advertisement -spot_img

Νεότερα Άρθρα