24.1 C
Athens
19.8 C
Arta
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η ακρίβεια και τα 6 κυβερητικά ψεύδη

Σας Ενδιαφέρει..

Ο νόμος για τα fake news, κάτι πρωτοφανές για ευρωπαϊκή χώρα αφού πρόκειται για νόμο περί Τύπου όπου, εν τέλει, ένας δικαστής θα αποφαίνεται για την αλήθεια(;) των γραφομένων, αποτελεί πρόκληση για την δημοκρατική κοινωνία μας.

 Από την αντίθετη πλευρά, αν υπήρχε ένα λαϊκό Forum, για να μην αναφερθούμε στα «κινήματα» καθώς κακόπεσαν λόγω των κομματικών επεμβάσεων, η κυβέρνηση θα ελεγχόταν για οργανωμένα και καθοδηγούμενα fake news:

1.Μέσα στην πανδημία οι φορολογούμενοι χρεώθηκαν άνω των 48 δισ. (ελλείμματα, πιστώσεις και εγγυήσεις), χωρίς η οικονομία να αποφύγει την πιο βαθειά ύφεση στην Ευρώπη (2020). Τα χρήματα αυτά δεν απέτρεψαν ούτε τους θανάτους από covid, αλλά ούτε τις πτωχεύσεις. Η δε φωτεινή οικονομική μεγέθυνση είναι απλώς αποτέλεσμα της περσινής μεγάλης βύθισης, συν τις αυξημένες τουριστικές αφίξεις και την καταναλωτική τάση που πυροδότησε το παρατεταμένο lockdown. Η πικρή αλήθεια είναι ότι αυξήθηκαν οι εισαγωγές και υποχώρησαν αγροτική και βιομηχανική παραγωγή.

2.Τους πρώτους μήνες του 2022 η χώρα θα κληθεί να ισορροπήσει τη διαχείριση του δυσθεώρητου χρέους με νέους όρους (αγοράς κρατικών ομολόγων) από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Σε κάθε περίπτωση, με το δημόσιο χρέος στα 350 δισ. ευρώ απαιτούνται 7 με 9 δισ. ευρώ το χρόνο για τόκους (επιτόκιο κοντά 2% για τα 240 δισ. που διακρατεί ο δημόσιος– ευρωπαϊκός τομέας και έως 3% με βάσει τις εξελίξεις στα επιτόκια και την αγορά ομολόγων). Επίσης, παρά την οικονομική μεγέθυνση, το χρέος ως ποσό αναμένεται να αυξηθεί εκ νέου (και) το 2022… (Θα μειωθεί μόνο ως ποσοστό του ΑΕΠ λόγω της οικονομικής μεγέθυνσης).

3.Τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης θα κατευθυνθούν, σε μεγάλο ποσοστό, στο δημόσιο τομέα (ψηφιοποίηση, προμήθειες υπολογιστών, μηχανοργάνωση και… σεμινάρια) και στην πράσινη ενέργεια. Σχεδόν αποκλειστικά δε στους μεγάλους παίχτες που θα λάβουν ενισχύσεις (με τραπεζικά κριτήρια που αποκλείουν τις μικρομεσαίες βιοτεχνικές επιχειρήσεις) κυρίως για προγραμματισμένα φαραωνικά φωτοβολταϊκά πάρκα και πυλώνες ανεμογεννητριών. Η μόνη κλαδική πολιτική που θα ασκηθεί μοιάζει να είναι… off shore και αφορά την κινητοποίηση κονδυλίων 14 δις ευρώ για την πράσινη μετάβαση των πλοιοκτητών… Έχει αφαιρεθεί από τους κατοίκους αυτής της χώρας η δυνατότητα ανάπτυξης μικρών-οικιακών εναλλακτικών πηγών ενέργειας καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα σύνδεσης στον απηρχαιωμένο ΔΕΔΔΗΕ, δεν προβλέπονται κλαδικές ενισχύσεις για Πράσινη Ανάπτυξη (αγροτική και βιομηχανική παραγωγή).

4.Οι τράπεζες αφέθηκαν ασύδοτες και μεταβιβάσαν… πακέτο τόσο τα στεγαστικά όσο και τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια μαζί, ενόσω ελάμβαναν υψηλές εγγυήσεις από το δημόσιο. Αποτέλεσμα είναι οι κακοπληρωτές να κρύβονται πίσω από τη «λαϊκή κατοικία» που δύσκολα εκπλειστηριάζεται (μη ανάπτυξη «κακιάς» τράπεζας ππου θα επέτρεπε εξαιρέσεις για την α’ κατοικία, δεν έγινε διαχωρισμός επιχειρηματικών-στεγαστικών δανείων). Ταυτόχρονα, δεν προχωρούν οι αναδιαρθρώσεις των δανείων καθώς τα fund δεν καταθέτουν σχέδια απομείωσης των κόκκινων στεγαστικών δανείων λόγω υψηλών εμπορικών τιμών ακινήτων. Οι φορολογούμενοι έχασαν στις τράπεζες αξίες (μετοχική σύνθεση), ενώ πλήρωσαν εγγυήσεις και τώρα κινδυνεύουν να επιβαρυνθούν με τις κρατικές εγγυήσεις (χρέος 24 δισ. ευρώ) καθώς δεν προχωρούν οι πλειστηριασμοί των επιχειρηματικών δανείων…

5.Μέσα σε τρείς ημέρες (20-23/11) η κυβέρνηση υποστήριξε ταυτόχρονα ότι «δεν υπάρχει μέρισμα από έλλειμμα» (σ.σ. εννοώντας ο αρμόδιος υπουργός Θ.Σκυλακάκης ότι το μόνο μέρισμα που δίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις είναι κάποιο… χαράτσι προκειμένου να διορθωθεί το έλλειμμα). Και αμέσως μετά τον πρωθυπουργό να βλέπει ευκαιρίες διανομής μερισμάτων (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έπρεπε να ενισχυθούν κάποιες ομάδες πληθυσμού).

6. Για την ακρίβεια που κατατρώει το λαϊκό εισόδημα η κυβέρνηση μας λέει ότι είναι… παροδικό φαινόμενο. Κρατά έτσι καθηλωμένους τους μισθούς για να μην… ανατροφοδοτηθεί ο πληθωρισμός. Όπως την έξοδο την οικονομική κρίση και τη βελτίωση στο ισοζύγιο εξωτερικών πληρωμών την πλήρωσαν με υποτίμηση μισθών οι εργαζόμενοι (με περιορισμένη αγοραστική δύναμη μειώνονται οι εισαγωγές), αντί των επενδύσεων και της παραγωγικότητας, έτσι και τώρα οι μισθωτοί πληρώνουν την συγκράτηση των αμοιβών με μείωση της κατανάλωσης…

 Με όρους κοινωνίας, η χώρα θα βγει (κάποια στιγμή, ας ελπίσουμε την άνοιξη…) από την υγειονομική κρίση με περισσότερο δημόσιο και ιδιωτικό χρέος, μεγάλα ελλείμματα, μισθούς φτώχειας και μερική απασχόληση, χωρίς παραγωγικές επενδύσεις, με διαλυμένη την αγροτική και βιομηχανική παραγωγή, με χάσμα μεταξύ πλουσίων και εργαζομένων, ακόμη και «πολεμική» διάθεση μεταξύ «παιχτών» που άρπαξαν τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και περιθωριακών στρωμάτων που δεν μπόρεσαν να βάλουν ούτε… ένα φωτοβολταϊκό πάνελ, με απουσία προοπτικής για τους νέους.

Και με όρους… δανειστών, χωρίς ταχεία μείωση του δείκτη χρέους και ομαλοποίηση του τραπεζικού κλάδου, με μεγάλα ποσά οφειλών του κράτους στους πολίτες (μεταξύ αυτών και 300.000 συντάξεις που παραπέμπουν σε κρυφό χρέος 1 δισ. ευρώ).

Γι’ αυτό και όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η ΝΔ θα προσφύγει στις κάλπες μόλις «ισορροπήσουν» τα κρούσματα και πριν αποκαλυφθούν τα… κοντά ποδάρια των κυβερνητικών fake news με τα οποία προσπαθούν να αντιστρέψουν τη ζημιά που προκαλούν στην κοινωνία…

- Advertisement -spot_img

Περισσότερα Άρθρα

- Advertisement -spot_img

Νεότερα Άρθρα