24.1 C
Athens
19.8 C
Arta
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η «Ημερήσια Διάταξη» για την εμπόλεμη Ευρώπη

Σας Ενδιαφέρει..

Ενόσω η πανδημία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η αισιόδοξη φύση του ανθρώπου δεν μπορεί παρά να κάνει σχέδια. Όμως, αυτή τη φορά έχουμε «εμπόλεμη» κατάσταση και το μέλλον πρέπει να σχεδιαστεί εξ αρχής. Είναι άτοπο να καταφεύγει κανείς στους (παλαιούς) θεωρητικούς για να προσεγγίσει τις λύσεις της επόμενης ημέρας μετά από μια τόσο τρομακτική κατάσταση (υγειονομική, πολιτισμική, οικονομική).

Με τα εν εξελίξει δεδομένα οι ασθμαίνουσες ηγεσίες της Ε.Ε. έχουν μια δυνατότητα: να τραβήξουν μία γραμμή και να κηρύξουν την γηραιά ήπειρο σε εμπόλεμη κατάσταση. Ώστε να ληφθούν νέα μέτρα ταχύτατα, ενόσω καίνε τα πεδία των «μαχών» (νοσοκομεία).

«Εμπόλεμη κατάσταση» γιατί:

Το «καλό» σενάριο, που προβλέπει ότι ο ιός θα ελεγχθεί μέχρι το φθινόπωρο, η ύφεση θα καλύψει την Ευρώπη και στην χώρα μας απλώς θα… περιοριστεί σε συνέπειες αντίστοιχες του 2015-17 με κατάρρευση του τουρισμού, είναι ήδη πολύ… κακό (ελλείμματα, ύφεση άνω του 6%, ανεργία στο 23%).

Το χειρότερο σενάριο είναι να μην βρεθεί (μεσοπρόθεσμα) το εμβόλιο, να «πέσουν» Ιταλία και Ισπανία, να διαλυθεί η Ε.Ε. Η ελληνική οικονομία θα επαναλάβει, συσσωρευμένα μάλιστα εντός 18μηνου, ολόκληρη την κρίση της προηγούμενης 11ετίας (2008-20018). Η ύφεση θα φτάσει σε ποσοστό άνω της περιόδου των μνημονίων (25%), η ανεργία θα ξεπεράσει το εφιαλτικό 28% του 2013. Και όλα αυτά θα έρθουν αθροιστικά στο ήδη μειωμένο ΑΕΠ. Άρα το εθνικό εισόδημα θα βρεθεί στο μισό του 2007. Αν δεν έχει καταρρεύσει το Υγειονομικό Σύστημα. Στην περίπτωση που η κρίση εργατικών χεριών στην ύπαιθρο δεν καταστήσει προβληματική την τροφική αλυσίδα…

Το σενάριο Όργουελ αποτελεί την κοινωνική-ανθρωπιστική-πολιτισμική συνέχεια του χειρότερου σεναρίου που προαναφέραμε…

Δεν επεκτεινόμαστε στην παρακολούθηση των πολιτών, τον γεωεντοπισμό ή την χρήση των δεδομένων του 13033. (Σ.σ.: Αλήθεια, γιατί η κυβέρνηση δεν πρόβλεψε αυτοκαταστροφή του υλικού μετά την πάροδο του 24ώρου;). Σημειώνουμε μόνο τον περιορισμό των μετακινήσεων, το πρόβλημα απασχόλησης των «ευάλωτων» 65χρονων, το μονοψώνιο της τηλεοπτικής ενημέρωσης, τη μετατροπή των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε παρτ-τάιμ, τις παρενέργειες του εγκλεισμού ή τις επιπτώσεις να παίρνουμε όλοι 800 ευρώ και να καθόμαστε σπίτι…  

Δεν κατέρρευσε απλά η δεύτερη  παγκοσμιοποίηση (η πρώτη κατέρρευσε το 1914 στον α’ πόλεμο), δεν έσπασαν μονό οι… πλάκες του νεοφιλελευθερισμού. Τώρα το κράτος (και όχι κατ΄ ανάγκην το Δημόσιο) θα επανακάμψει. Όχι για να αντιμετωπιστούν οι πηγές της πανδημίας (αντιβιοτικά στην εκτροφή, παράνομες βιολογικές έρευνες, απουσία συστήματος κοινωνικής πρόληψης κ.α.), απλά για να περιοριστούν οι συνέπειες (οικονομική κρίση). Ένα κράτος με λιγότερη δημοκρατία και αναιμικά ατομικά δικαιώματα. Αντίστοιχο της Κίνας το οποίο, δεν απέτρεψε, αντίθετα, διέδωσε τον κορωνοϊό….

Όμως για να σταθούμε όρθιοι χρειάζονται κοινωνικές δομές, δημόσιες επενδύσεις, περικοπή (κάψιμο) χρέους, καθοριστικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Αυτά πρέπει να προβλέπει η «Ημερήσια Διάταξη» που θα κηρύσσει την Ευρώπη «Εμπόλεμη Ζώνη».

* Το άρθρο δημοσιεύτηκε στα «ΝΕΑ» της 7ης/4/2020

Επόμενο άρθρο
- Advertisement -spot_img

Περισσότερα Άρθρα

- Advertisement -spot_img

Νεότερα Άρθρα