25 C
Athens
22.1 C
Arta
Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024

Μεταξύ 384 και 534 ευρώ…

Σας Ενδιαφέρει..

Από την κρίση θα βγούμε, όποτε βγούμε, με λιγότερους εργαζόμενους και χειρότερες αμοιβές, με λουκέτα που θα συνοδεύουν το «άνοιγμα» της αγοράς, με διαλυμένη την παραγωγή και ξεπερασμένο τον τεχνολογικό εξοπλισμό και το κοινωνικό σώμα πληγωμένο.

 Η «επόμενη ημέρα», με βάση τα έως τώρα πεπραγμένα και, κυρίως, τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, προδιαγράφεται από… απουσία προοπτικής. Οι μισθοί, όσων εργάζονται, δεν πρόκειται να αυξηθούν, οι εργαζόμενοι με απλήρωτες υπερωρίες θα υποχρεωθούν να «βάλουν πλάτη» για την επιχειρηματική ανοικοδόμηση, τα μειωμένα έσοδα του ασφαλιστικού θα «εμπεδώσουν» την κουλτούρα των 384 ευρώ της εθνικής προκαταβολής.

 Το βάρος της αναγκαίας ανάκαμψης δεν θα έρθει με κεφάλαια και νέες επενδύσεις, αλλά σε βάρος της εργασίας και με μειωμένα κοινωνικά κονδύλια. Θα συνοδεύεται δε με ουρές για δουλειά, τεράστια αναμονή για συντάξεις, περισσότερους φτωχούς εργαζόμενους, διεύρυνση του εκπαιδευτικού χάσματος μεταξύ των παιδιών που κάνουν φροντιστήριο και των νέων στις φτωχογειτονιές και τα απομακρυσμένα χωριά. Το χάσμα θα διευρυνθεί στις περιοχές που είτε δεν είχαν «έξυπνο» κινητό για την ημερήσια δίωρη σύνδεση με τον δάσκαλο, είτε δεν έπιανε καν το διαδίκτυο…

 Είναι ακριβώς αυτά τα δεδομένα, η διαχείριση δηλαδή της  πανδημίας, αλλά και η κυβερνητική… προεργασία για την «κανονικότητα», που παραπέμπουν σε μια διάστικτη χώρα με πολλές γκρίζες κουκίδες φτώχειας και αποκλεισμού στα αστικά κέντρα και την περιφέρεια (χωριά).

Για την μετα-πανδημική «κανονικότητα» σκάφτηκαν ήδη τα θεμέλια:

-Η κυβέρνηση, που κρατάει το αποκλειστικό προνόμιο της κρατικής διατίμησης της εργατικής δύναμης, αναμένεται να διατηρήσει καθηλωμένο τον (τυπικό) μισθό των 650 ευρώ, αλλά στην ουσία λιβανίζει τα 534 ευρώ που αποτελούν την «πολιτική μισθών» τους τελευταίους 13 μήνες… Η αναπροσαρμογή των μισθών βάσης, αναβάλλεται για τρίτη φορά. Ήδη σαν «αύξηση»  επιστρατεύεται το επιχείρημα της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών (μείον 3 μονάδες στις ασφαλιστικές εισφορές συνολικά για εργαζομένους και επιχειρήσεις από 1/1/2021) που οδήγησαν σε «αύξηση» 7,73 ευρώ στον βασικό μισθό (1,19%). Με αυτή την καθήλωση της εργατικής αμοιβής στα επίπεδα της απόλυτης φτώχειας δεν πρόκειται να ενισχυθεί η κατανάλωση (κατά συνέπεια η παραγωγή και απασχόληση), χωρίς το κίνητρο για καλύτερους μισθούς δεν πρόκειται να αυξηθεί η παραγωγικότητα.

-Τουλάχιστον 700.000 πολίτες σε παραγωγικές ηλικίες (έως 65 ετών) θα συνεχίζουν  να αμείβονται με «μισθό» έως 400 ευρώ (παρτ τάιμ, διαλείπουσα ή σποραδική εργασία ), ενώ 1,15 εκ. θα συνεχίσουν να είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ. Συνολικά το 36% του ενεργού δυναμικού (1,85 εκ. δυνητικά εργαζόμενοι) βρίσκεται στο περιθώριο, ενώ άλλοι 400.000 έχουν μεταναστεύσει…

-Τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης (31 δις) όχι μόνο δεν θα πάνε (και) στην ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), στην κατασκευή δικτύων και κοινωνικών-αναπτυξιακών υποδομών (υγεία και εκπαίδευση), αλλά θα δοθούν αυστηρά με τραπεζικά κριτήρια. Δηλαδή θα απαιτούνται ίδια κεφάλαια και πλάνο κερδοφορίας για την ένταξη έργων στο ταμείο. Έτσι, τα κονδύλια περιορίζονται και προορίζονται αποκλειστικά προς μεγάλες εταιρείες και σε φαραωνικά έργα με ελάχιστη εγχώρια προστιθεμένη αξία. Δεν θα έρθει στην χώρα μας δηλαδή ούτε η εξειδικευμένη γνώση και δεν θα δημιουργηθεί ικανός αριθμός νέων θέσεων εργασίας.

-Σχεδόν 180.000 ασφαλισμένοι θα συνεχίσουν να αναζητούν τις συντάξεις τους, ενόσω ο ΕΦΚΑ μετατρέπεται σε… Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων (ΟΠΕΚΑ), στο βαθμό που δίνει σύνταξη… ανασφαλίστου (360-384 ευρώ), αντί για ανταποδοτικές παροχές. Και οι περίπου 150.000 που αναμένεται να αναζητήσουν φέτος τη σύνταξή τους, θα υποχρεωθούν να πάνε στα δικηγορικά γραφεία καθώς ο ΕΦΚΑ θα δώσει την έκδοση συντάξεων outsourcing…

-Θα πυροδοτηθεί αναθέρμανση των τιμών, κυρίως σε ζωοτροφές, είδη πρώτης ανάγκης , κτηνιατρικά φάρμακα και καύσιμα, ως αποτέλεσμα του πληθωρισμού (με αυξημένες δημόσιες δαπάνες σε ΗΠΑ, Μ.Βρετανία, Γερμάνια κ.α.), τους αυστηρότερους υγειονομικούς ελέγχους στα τρόφιμα, την διεθνή αναθέρμανση και αυξημένη ζήτηση. Εξέλιξη που φαλκιδεύει ακόμη περισσότερο το εργατικό-διαθέσιμο εισόδημα.

-Η κατάρρευση την υπαίθρου μοιάζει προδιαγεγραμμένη με σποραδική σύνδεση μέσω ΚΤΕΛ, χωρίς ταχυδρόμους, απηρχαιωμένα δίκτυα, απουσία internet, αδιάθετα προϊόντα (χωρίς προστιθέμενη αξία ή επωνυμία), κάτι που θα εντείνει την δημογραφικό πρόβλημα και θα συμβάλει στην ερημοποίηση ολόκληρων επαρχιών με καταστροφικές εθνικές και κοινωνικές συνέπειες κ.α.

-Πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις θα κατεβάσουν ρολά με το που θα «ανοίξει» η αγορά.

 Η παγίδα υποανάπτυξης και περιθωριοποίησης της χώρας έχει ακόμη πολλά κομμάτια στο πάζλ, όπως την αναξιοκρατία, την κατάρρευση της Δημόσιας Διοίκησης, την μη απονομή (λόγω καθυστερήσεων) δικαιοσύνης. Αλλά, το χειρότερο είναι ότι αυτή η αποσάθρωση συντελείται με αδρά… χρηματοδότηση. Ουδέποτε άλλοτε η χώρα είχε τόσα πολλά κεφάλαια σε τόσο συμπυκνωμένο χρόνο. Και αυτά κινδυνεύουν να γίνουν σχέδιο Μάρσαλ, να διανεμηθούν δηλαδή στα γνωστά στέκια των Αθηνών…

 Το άνοιγμα της αγοράς θα βρει συγκεντρωμένη πολύ καύσιμη ύλη…

- Advertisement -spot_img

Περισσότερα Άρθρα

- Advertisement -spot_img

Νεότερα Άρθρα