Περισσότερες από 6.000 επιδοτούμενες θέσεις εργασίας έχει να… επιδείξει ο ΟΑΕΔ για τον Οκτώβριο, μία παρέμβαση στην αγορά εργασίας που είχε χρόνια να πετύχει ο Οργανισμός Απασχόλησης. Ωστόσο, ότι προσφέρεται με δημόσιους πόρους, χάνεται από τις καθυστερήσεις, τα κενά της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και τις φτηνές υπερωρίες οι οποίες θα λειτουργήσουν σαν αντικίνητρο νέων προσλήψεων.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, τον περασμένο μήνα τα 7 εν εξελίξει προγράμματα δημιούργησαν 6.024 θέσεις εργασίας που στηρίχτηκαν στην σημαντική επιδότηση από 75%-90% του εργατικού κόστους.
Την ίδια στιγμή όμως, και λόγω lockdown, οι επιχειρήσεις όχι μόνο αποφεύγουν να προχωρήσουν σε νέες προσλήψεις, αλλά δεν συντάσσουν καν προϋπολογισμούς για το 2021. Και αυτό γιατί αφενός ουδείς επιστήμονας μπορεί να βεβαιώσει ότι το… light lockdown δεν θα μετατραπεί τελικά κανονική…. Καραντίνα (όπως ήδη ισχύει στην περιοχή της Θεσσαλονίκης) και αφετέρου ότι αυτά τα έκτακτα-περιοριστικά μέτρα θα διαρκέσουν μόνο ένα μήνα (Νοέμβριο) όπως έχει ανακοινώσει ο πρωθυπουργός. Γιατί όλα τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν ένταση των υγειονομικών κινδύνων και επέκταση των οικονομικών προβλημάτων.
Παράλληλα:
-Το «πάγωμα» των απολύσεων αγορά αφορά μόνο τις επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει την δραστηριότητα ή εκείνες που θα αναστείλουν τις συμβάσεις σε μέρος προσωπικού. Όχι όσες είναι συνδεδεμένες και θα επηρεαστούν καθοριστικά από το κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης, διασκέδασης, αθλητισμού κ.λπ.
-Ακόμη και στις περιπτώσεις αναστολής σύμβασης (κλείσιμο επιχειρήσεων ή μερικό περιορισμό της παραγωγικής δραστηριότητας), οι απολύσεις θα επανέλθουν τον Δεκέμβριο, απλώς θα έχουν την υποχρέωση αντικατάστασης του προσωπικού ώστε οι απασχολούμενοι να μείνουν στον ίδιο αριθμό (όχι, κατ’ ανάγκη, και οι ίδιοι εργαζόμενοι). Κατά συνέπεια, τα εν λόγω «γενναιόδωρα» προγράμματα του ΟΑΕΔ μπορεί να λειτουργήσουν σαν Δούρειος Ίππος για την ανακύκλωση του προσωπικού με την αντικατάσταση «υψηλόμισθων» και «παλαιών» εργαζομένων με νέους, χαμηλόμισθους και επιδοτούμενους.
-Από την Πρωτοχρονιά οι απολύσεις θα απελευθερωθούν και πάλι (στο βαθμό που δεν θα επεκταθεί χρονική η καραντίνα)…
-Με το 8ωρο-λάστιχο, που σχεδιάζει να φέρει στα μέσα Δεκεμβρίου στη Βουλή η κυβέρνηση, ουσιαστικά θα περιοριστούν οι όποιες νέες ανάγκες για εργατικό προσωπικό αφού το κόστος των υπερωριών θα μειωθεί (σ.σ. σήμερα ανέρχεται έως και στο 75%).