14.6 C
Athens
13.8 C
Arta
Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024

ΟΑΕΔ: «Προγράμματα» μόλις για το 2,55% των ανέργων-Όλες οι ευκαιρίες που «τρέχουν»

Σας Ενδιαφέρει..

Ενώ στις λίστες ανεργίας οι εγγεγραμμένοι που συνωθούνται προσεγγίζουν το 1,2 εκ. άτομα, καταγράφοντας πρωτοφανές ρεκόρ, ο ΟΑΕΔ κλείνει τα προγράμματα απασχόλησης λόγω… υπερκάλυψης.

Μεταξύ αυτών που, άρον-άρον αποσύρονται, είναι και ένα, άκρως ελκυστικό είναι η αλήθεια, πρόγραμμα για την ανεργία των νέων ηλικίας έως 29 αιτών. Μέσα σε λίγες ημέρες υποβλήθηκαν περισσότερες από 14.500 αιτήσεις για τις 8.000 νέες επιδοτούμενες θέσεις εργασίας. Το πρόγραμμα επιχορηγεί επιχειρήσεις με το 75% του μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών (έως τα 750 € μηνιαία) για την πρόσληψη ανέργων 18-29 ετών, οποιασδήποτε εκπαιδευτικής βαθμίδας, με διάρκεια 12 μήνες ή 15 μήνες για μακροχρόνια ανέργους και δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Ο ΟΑΕΔ θα συνεχίσει να δέχεται αιτήσεις μέχρι την 1η/2/21.

 Όμως κλείνοντας το πρόγραμμα ο ΟΑΕΔ άφησε χιλιάδες νέους ανέργους χωρίς μια ευκαιρία απασχόλησης, αλλά και πολλές επιχειρήσεις χωρίς το αναγκαίο εργατικό δυναμικό. Με δεδομένο ότι το συγκεκραμένο πρόγραμμα αφορούσε και σε άτομα που λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, σημαίνει ότι είτε ο ΟΑΕΔ, είτε το δημόσιο θα συνεχίσει να καταβάλει στους εν λόγω ανθρώπους κάποιο επίδομα (400 ευρώ από τον ΟΑΕΔ και άλλα τόσο από το ΟΠΕΚΑ σαν Ελάχιστο Εισόδημα για 4μελή οικογένεια).

Δηλαδή ως άνεργοι, τώρα που κλείνει το πρόγραμμα,  συνεχίζουν να κοστίζουν στο δημόσιο όσο και η επιδότηση στης απασχόλησης. Ενώ ως εργαζόμενοι θα εισέφεραν στο ασφαλιστικό σύστημα, στα φορολογικά έσοδα, θα αυξανόταν το διαθέσιμο εισόδημα και θα δημιουργούνταν περισσότερες νέες θέσεις εργασίας…

Βεβαίως υπάρχουν άλλα 6 προγράμματα απασχόλησης που «τρέχουν» αυτή τη στιγμή από τον ΟΑΕΔ, αλλά αυτά αφορούν μόλις σε 30.600 θέσεις. Δηλαδή η πολιτεία προβλέπει (επιδοτεί) την απασχόληση μόλις του 2,55% των (εγγεγραμμένων) ανέργων.

Με δεδομένο ότι το σύνολο των εργατικού δυναμικού στην Ελλάδα είναι μόλις 4 εκ. (οι υπόλοιποι είναι νέοι-ανήλικοι, συνταξιούχου ή δεν ενδιαφέρονται να εργαστούν), το 1,2 εκ των εγγεγραμμένων ανέργων παραπέμπει σε ποσοστό ανεργίας κοντά στο 30%. Σχεδόν υπερδιπλάσιο από το ποσοστό που δίνει η Στατιστική Υπηρεσία (16,7%, Οκτώβριος 2020). Η οποία, εν μέσω καραντίνας και υγειονομικής κρίσης, συνεχώς εντοπίζει όλο και πιο μικρό εργατικό δυναμικό, λιγότερους ανθρώπους που θέλουν να εργαστούν, καθηλώνοντας έτσι τεχνητά τα ποσοστά ανεργίας. (Μείωση του εργατικού δυναμικού μπορεί να οφείλεται και στην απροθυμία των ευάλωτων πολιτών να αναζητήσουν εργασία λόγω κορονοϊό ή, ακόμη και στην απογοητεύση από την μακροχρόνια αναζήτηση).

 Παράλληλα, το «κλείσιμο» των επιδοτούμενων προγραμμάτων συνδυάζεται με την συρρίκνωση των εσόδων του ΟΑΕΔ φέτος κατά 971 εκ. ευρώ λόγω μείωσης των εισφορών ανεργίας (σ.σ. απ όπου προήλθε η μείωση των «ασφαλιστικών» εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες από την 1/1/2021 και κατά Ο,9 της μονάδας από 1/7/2020). Ποσό που μόνο κατά το ήμισυ θα αναπληρώσει ο προϋπολογισμός. Ενώ από το ευρωπαϊκό πρόσραμμα sure δεν απορροφήθηκαν όλοι οι πόροι (αντλήθηκαν 2 δις, αν και θα μπορούσε η χώρα μας να πάρει άλλα 700-900 εκ.) και τα οποία κατευθύνθηκαν αποκλειστικά για ενίσχυση των ήδη εργαζομένων (ΣΥΝ-Εργασία, αναστολή σύμβασης) και όχι προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης…

Τα προγράμματα για το 2,55% των ανέργων

Σε αυτό το περιβάλλον τα εναπομείναντα (σε εξέλιξη) προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ των 30.600 θέσεων, για 1,2 εκ. ανέργους, είναι τα ακόλουθα:

1.Πρόγραμμα Επιταγών Επανένταξης στην Αγορά Εργασίας με 9.200 νέες θέσεις εργασίας, διάρκειας 12 μηνών με ελάχιστες μεικτές απολαβές τα 830€ για επιδοτούμενους ανέργους που μετατρέπουν το επίδομα ανεργίας τους σε «επιταγή επανένταξης στην αγορά εργασίας». Η επιδότηση ανέρχεται στο 80% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους έως τα 830€ μηνιαία.

2.Πρόγραμμα Απασχόλησης Μακροχρόνια Ανέργων 55-67 ετών με 8.500 νέες θέσεις εργασίας σε ΝΠΔΔ, δημόσιες επιχειρήσεις, καθώς και επιχειρήσεις των Δήμων και των Περιφερειών, διάρκειας 12 μηνών με δυνατότητα επέκτασης για επιπλέον 12 μήνες. Η επιδότηση ανέρχεται στο 75% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους έως τα 750€ μηνιαία.

3.Πρόγραμμα Απασχόλησης Πτυχιούχων Ανέργων έως 39 ετών με 5.200 νέες θέσεις εργασίας σε κλάδους έξυπνης εξειδίκευσης, διάρκειας 15 μηνών. Η επιδότηση ανέρχεται στο 60% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους έως τα 800€ μηνιαία.

4.Πρόγραμμα Απασχόλησης Πτυχιούχων Ανέργων 22-29 ετών με 3.500 νέες θέσεις εργασίας, διάρκειας 10 μηνών. Η επιδότηση ανέρχεται στο 75% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους έως τα 750€ μηνιαία.

5.Πρόγραμμα Απόκτησης Επαγγελματικής Εμπειρίας Ανέργων 18-30 ετών με 3.000 νέες θέσεις εργασίας στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Βορείου Αιγαίου, Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, διάρκειας 7 μηνών. Ο ΟΑΕΔ καταβάλει μηνιαία αποζημίωση ίση με το 100% του κατώτατου μισθού (με πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές).

6.Πρόγραμμα Απασχόλησης Ανέργων από Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες με 1.200 νέες θέσεις εργασίας, διάρκειας 12 μηνών με δυνατότητα επέκτασης για επιπλέον 12 μήνες. Η επιδότηση ανέρχεται στο 90% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους έως τα 800€ μηνιαία.

- Advertisement -spot_img

Περισσότερα Άρθρα

- Advertisement -spot_img

Νεότερα Άρθρα