Την περασμένη εβδομάδα οι Γάλλοι βγήκαν μαζικά στους δρόμους για την ασφαλιστική «μεταρρύθμιση» του Μακρόν που περιλαμβάνει ανατροπή στα όρια ηλικίας από τα 62,5 στα 64, αλλά και με 44 χρόνια ασφάλισης.
Όποτε γεννάται το ερώτημα: αυτό είναι μια… γαλλική ιδιαιτερότητα ή αφορά και στα καθ ημάς;
Καθώς ήδη στην Ελλάδα το όριο ηλικίας είναι στα 67 χρόνια και στα 62 με 40 έτη ασφάλισης. Η δε ανταποδοτική σύνταξη με 40 χρόνια ασφάλισης, μετά βίας φτάνει στο 50% του μέσου μισθού ολόκληρου του ασφαλιστικού βίου (συν 413 ευρώ εθνική σύνταξη για πάνω από 20 έτη ασφάλισης). Κατά συνέπεια, και υψηλά ηλικιακά όρια προβλέπονται στην Ελλάδα και χαμηλές συντάξεις δίνει το ασφαλιστικό σύστημα (πολλές φορές η πρώτη σύνταξη είναι κάτω του 50% του τελευταίου μισθού, συμπεριλαμβανόμενης και της εθνικής σύνταξης)!
1.Ο Μακρόν προωθεί το δικό του τμήμα της Γαλλογερμανικής συμφωνίας (Μέρκελ-Μακρόν) για περιορισμό των κοινωνικών μεταβιβάσεων. Οι Γερμανοί έχουν συμμορφωθεί σε ότι αφορά το μέρος του Βερολίνου. Οι αναλογιστικές μελέτες του Παρισιού δείχνουν ένα έλλειμμα της τάξης των 17 δισ. ευρώ το 20230.
Κατά συνέπεια, ότι προωθεί ο άξονας Βερολίνου-Παρισιού, επεκτείνεται σταδιακά σε ολόκληρη την Ευρώπη.
2. Ένα ακόμη ενδιαφέρον κοινό στοιχείο είναι η εναλλαγή μέτρων που παρατηρείται στη Γαλλία: Ο πρώην πρόεδρος Ολάντ περιόρισε το ύψος των συντάξεων. Στον Μακρόν τώρα αναλογεί η αύξηση των ορίων ηλκίας…
3.Ως εκ τούτου ανακύπτει θέμα αύξησης του ορίου ηλικίας, αφού ο νόμος Κατρούγκαλοιυ μείωσε το ποσό των συντάξεων;
Όχι των πλήρων αποδοχών, πιθανόν των μειωμένων. Η μεταρρύθμιση Μακρόν προβλέπει μείον 10% για λιγότερα από 40 έτη ασφάλισης. Και μέσα στην ανεργία είναι δύσκολο ένας ασφαλισμένος να μην χάσει χρονιά απασχόλησης από τα 20 του χρόνια μέχρι τα 64…
Αντιθέτως στην Ελλάδα το «πέναλτι» της πρόωρης εξόδου (πριν τα 67 και με λιγότερα από 40 έτη ασφάλισης) «περιορίζεται στο 6% και μόνο επί της εθνικής σύνταξης (μείον 25 ευρώ το μήνα ανά έτος που υπολείπεται).
4. Οι περισσότερες ανησυχίες των Γάλλων περιστρέφονται γύρω από τα ηλικιακά όρια των βαρέων εργασιών (σιδηρόδρομος, οδηγοί κ.α.) Γι’ αυτό και οι απεργίες… ακινητοποίησαν τη Γαλλία καθώς η συμμετοχή των μέσων μαζικής μεταφοράς υπήρξε καθολική.
Στην Ελλάδα, παράλληλα, οι οικοδόμοι συνταξιοδοτούνται με πλήρεις αποδοχές στο 60ό έτος, ανεξαρτήτως ετών ασφάλισης (άνω των 3.600 οικοδομικών ενσήμων και 4.500 στο σύνολο) και στα 62 στα Βαρέα και Ανθυγιεινά (ΒΑΕ).
5.Βεβαίως το νέο ασφαλιστικό στην Γαλλία προορίζεται για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας. Οι οποίοι «πριμοδοτούνται» (στο 64ο έτος) με 1.200 ευρώ κατώτατη σύνταξη.
Ωστόσο, λόγω ανεργίας και υποαπασχόλησης, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος οι περισσότερες συντάξεις στο μέλλον να συμπιεστούν σε αυτό το επίπεδο…
Θα περάσει αυτό το Ασφαλιστικό στη Γαλλία;
Πολύ δύσκολα καθώς ο Μακρόν δεν διαθέτει πλειοψηφία στη Βουλή και η δεξιά, που συνεργάζεται αλά καρτ μαζί του, θα μετρήσει τις επόμενες κοινωνικές αντιδράσεις προκειμένου να διαπραγματευτεί με το Προεδρικό Μέγαρο και να καθορίσει τη στάση της. «Πάντα με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα και τις πιθανολογούμενες πρόωρες βουλευτικές εκλογές», όπως σημειώνει ο καθηγητής Σάββας Ρομπόλης. «Πόσο μάλιστα όταν οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σαν μοναδική ωφελημένη στις κάλπες την ακροδεξιά και την κ.Λεπέν…».