19 C
Athens
14.8 C
Arta
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Πώς θα δώσουν το Δώρο οι κλειστές επιχειρήσεις;

Σας Ενδιαφέρει..

Στις… κλειστές επιχειρήσεις παραπέμπει η κυβέρνηση για την καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων, ενώ το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε την συμμετοχή του δημοσίου μόνο για το διάστημα της αναστολής σύμβασης (67-100 ευρώ) ή του προγράμματος ΣΥΝ-Εργασία.

 Και ναι μεν αυτή η συμμετοχή (συμπλήρωμα) θα «καταβληθεί αυτομάτως στους λογαριασμούς των εργαζομένων», αλλά:

-Δεν είναι σίγουρο ότι θα πιστωθούν πριν τα Χριστούγεννα (δεν μπορούσε να προσφέρει μια τέτοια διαβεβαίωση ο υπουργός Εργασίας).

-Είναι άγνωστο πότε θα καταβληθεί η συμμετοχή των επιχειρήσεων.

Και αυτό γιατί, εκτός από ένα μικρό αριθμό επιχειρήσεων των τροφίμων ή υγειονομικού ενδιαφέροντος, οι υπόλοιπες εταιρείες είτε υπολειτουργούν είτε, ακόμη χειρότερα, παραμένουν κλειστές.

 Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, στην καλύτερη των περιπτώσεων και μόνο υπό την αυστηρά προϋπόθεση ότι θα υποχωρήσουν τα κρούσματα κορονοϊού α/ η αγορά θα ανοίξει μετά τις 15 Δεκεμβρίου (εμπορικά και λιανικό εμπόριο) και η εστίαση στις 21 του μήνα. Δηλαδή, την ημέρα που τα εστιατόρια και καφέ «θα βάζουν το κλειδί στην πόρτα» μετά από λουκέτο ενάμιση μήνα, θα κληθούν, την ίδια κι’ όλας, ημέρα να καταβάλουν το Δώρο στους εργαζόμενους…

 Ταυτόχρονα, με την καταβολή του «μερίσματος» των 200 έως 400 € στους λήπτες του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (256.562 οικογένειες), συνολικού κόστους μόλις… 53 εκ. ευρώ, η κυβέρνηση «έξυσε» των πάτο των ταμειακών διαθεσίμων του κράτους. Το γλίσχρο επίδομα των φετινών Χριστουγέννων περιγράφει με δραματικό τρόπο τι θα συμβεί εάν, ω μη γένοιτο, δεν υποχωρήσει η πανδημία και ληφθούν νέα περιοριστικά μέτρα τους πρώτους μήνες του 2021 («κλείδωμα» της οικονομίας χωρίς οικονομική στήριξη στους επαγγελματίες και τους εργαζομένους).

Τα δεδομένα

 Με αυτά τα δεδομένα και εν αντιθέσει με τις ελπίδες για την διάθεση του εμβολίου στην αγορά, σε οικονομικό επίπεδο:

 1.Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι θα κάνουν φέτος Χριστούγεννα χωρίς Δώρο, καθώς η πολιτεία δεν μπορεί να διαβεβαιώσει ότι η δική της συμμετοχή, υπολογιζόμενη μόλις στα 534 ευρώ, θα καταβληθεί κανονικά στις 21 Δεκεμβρίου και αφετέρου, ότι οι επιχειρήσεις θα είναι σε θέση να καταβάλουν τις υποχρεώσεις τους.

2.Η κίνηση στην αγορά, έστω και εάν ανοίξει κυριολεκτικά στην τελευταία στιγμή, θα είναι αναιμική, δίνοντας τελειωτικό χτύπημα στους επαγγελματίες και μισθωτούς.

3.Κερδισμένοι θα είναι οι διαδικτυακοί γίγαντες (Amazon κ.α.) καθώς αναμένεται ότι θα εκτιναχτούν οι ηλεκτρονικές παραγγελίες (παιγνίδια, γκάτζετ, ηλεκτρικές συσκευές κ.α.) σε βάρος της ελληνικής και, κυρίως, της τοπικής αγοράς.

4.Το 2021 θα μπει με τους χειρότερους οιωνούς για την ελληνική οικονομία και την απασχόληση.

5.Με αυτά τα δεδομένα, για παράδειγμα, ένας μάγειρας  που βρίσκεται σε αναστολή σύμβασης από τις 7/11 και η οποία θα διαρκέσει –σύμφωνα με όλα τα υγειονομικά δεδομένα- τουλάχιστον μέχρι τις 20/12/20, θα έχει να προσδοκά σε (κρατικό) Δώρο (ίσως και μετά τα Χριστούγεννα) 100 € (ενάμιση μήνα καραντίνας), ενώ το ποσό που αντιστοιχεί στην διάρκεια της εργασίας του από τον περασμένο Μάιο στο εστιατόριο, είναι άγνωστο πότε θα το πάρει…

Επίσης για αναστολή σύμβασης ενός μήνα (7/11 έως 7/12), το ποσό του Δώρου που «βαρύνει» το Δημόσιο θα είναι 67 €, καθώς υπολογίζεται με βάση την αποζημίωση των 534 ευρώ.

Εκτός 3 στους 4 μακροχρόνια άνεργοι

 Στο μεταξύ από τις ρυθμίσεις για την ενίσχυση εν μέσω καραντίνας εξαιρούνται:

-Περισσότεροι από τους 3 στους 4 μακροχρόνια ανέργους καθώς η μικρή οικονομική ενίσχυσε των 400 ευρώ αφορά μόλις σε 127.000 μακροχρόνια ανέργους, από ένα σύνολο 580.000 ατόμων που βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας για πάνω από 12 μήνες.

-Για τους νέους ανέργους δεν προβλέπεται καμία ειδική ενίσχυση. Παρά μόνο παραπέμπονται στα λίγα, χωρίς σαφείς στοχεύσεις και αναιμικά προγράμματα του ΟΑΕΔ.

-Οι εν αναμονή συνταξιούχοι που έχουν διαδοχική ασφάλιση (η πλειονότητα των 185.000 ασφαλισμένων που βρίσκονται στην «ουρά» του ΕΦΚΑ), δεν λαμβάνουν ούτε προσωρινή και θα κάνουν Χριστούγεννα χωρίς εισόδημα.

-Τα μόνα «ωφελημένα» είναι 256.562 νοικοκυριά που θα λάβουν επιπλέον οικονομική ενίσχυση από 200 έως 400 ευρώ (τετραμελής οικογένεια με δύο ανήλικα). Και αυτά υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι το προηγούμενο εξάμηνο δεν έκαναν μερικά μεροκάματα για να ενισχύσουν την οικογένειά τους. Αυτό το ποσό θα αφαιρεθεί…

- Advertisement -spot_img

Περισσότερα Άρθρα

- Advertisement -spot_img

Νεότερα Άρθρα