Σε περισσότερα από 5 χρόνια υπολογίζουν οι υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ότι θα αποδοθούν οι κανονικές συντάξεις στους δημοσίους υπαλλήλους που αποχώρησαν σήμερα από την υπηρεσία τους.
Ήδη στην αρμόδια διεύθυνση του ΕΦΚΑ (Δημόσιοι Υπάλληλοι) βρίσκονται στοιβαγμένα αιτήματα 25.800 εν αναμονή συνταξιούχων οι οποίοι αναμένουν: α/ κυρία σύνταξη, β/ Επικουρική και γ/εφάπαξ. Δηλαδή μόνο για τους δημοσίους υπαλλήλους τα αιτήματα σε εκκρεμότητα αναφέρονται σε 77.400 φακέλους!
Να σημειωθεί ότι τον περασμένο Αύγουστο διεκπεραιώθηκαν μόλις 660 φάκελοι, ενώ τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το σύστημα Ήλιος του υπουργείου Εργασίας, εκδόθηκαν μόλις 462 συντάξεις (κύριες, αναπηρικές και αναπηρίας).
Από αυτό τον μήνα στην έκδοση των συντάξεων μετέχουν και οι υπάλληλοι του ΕΤΕΑΕΠ (του πρώην επικουρικού ΤΕΑΔΥ και τους εφάπαξ-ταμείο Πρόνοιας), όπως επίσης και 30 ένστολοι (στρατιωτικοί, αστυνομικοί και πυροσβέστες), οι οποίοι όμως προωθούν αποκλειστικά τις αιτήσεις των συναδέλφων τους. Έτσι αναμένεται να βγαίνουν γύρω στις 1.200 συντάξεις από τον Οκτώβριο. Αλλά και έτσι (θετικά) να εξελιχθούν τα πράγματα, θα απαιτηθούν περισσότερα από 5 έτη για την εκκαθάριση των σημερινών εκκρεμοτήτων, χωρίς να υπολογίζονται και οι νέες αιτήσεις (2.300 τον Σεπτέμβριο), αιτήσεις που με βάσει τις πλέον ευοίωνες προβλέψεις, θα εκκαθαριστούν τα Χριστούγεννα του 2025…
Να σημειωθεί ότι αυτή την στιγμή τα συνολικά αιτήματα υπολογίζονται σε 3000.000, εκ των οποίων τα 200.000 αφορούν σε κύριες συντάξεις. (Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση παρέλαβε από τον ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούλιο του 2019 ένα τεράστιο όγκο 125.000 αιτήσεις για κύριες συντάξεις και, μη… εργαζόμενη, αύξηση αυτό το «βουνό» κατά 63%!). Κάθε νέα συνταξιοδοτική πράξη που βγαίνει συνοδεύεται από αναδρομικά 7.500 € (μέσα επίπεδα). Κατά συνέπια πίσω από τις καθυστερήσεις υποκρύπτονται πρόσθετες υποχρεώσεις 1,5 δις (κρυφό χρέος) μόνο για τις κύριες συντάξεις.
Και αντί να προσληφθούν νέοι υπάλληλοι προκειμένου να διεκπεραιώσουν αυτόν το τεράστιο όγκο αιτημάτων ώστε να ανακουφιστούν οι εν αναμονή συνταξιούχοι, η κυβέρνηση άλλοτε τάζει «ψηφιακή σύνταξη σε μια ημέρα για το 34% των αιτήσεων από 1/6/20», όπως είχε δεσμευτεί ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και άλλες φορές παραδέχεται το πρόβλημα και ανακοινώνει αύξηση της προσωρινής σύνταξης στο 70% (ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες) και 80% (υπάλληλοι).
Τελικά οι λίγοι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ εργάζονται στο να… αναπροσαρμόσουν την προσωρινή σύνταξη (αφορά μόνο στον 1/3 ), αντί να βγάζουν οριστικές πράξεις. Ενώ η ψηφιακή σύνταξη αφορά ΜΟΝΟ στις συντάξεις χηρείας που προκύπτουν από ήδη χορηγούμενες συντάξεις γήρατος (σ.σ. όχι για θανάτους εν ενεργεία ασφαλισμένων), είτε στους αγρότες που έχουν ασφαλιστέο χρόνο μόνο στον ΟΓΑ.
Να σημειωθεί ότι η σημερινή κυβέρνηση είχε υποσχεθεί εκκαθάριση των αιτήσεων μέχρι 31/12/19 και τώρα οι δανειστές (θεσμοί) ζητούν απολογισμό.
Υπό το βάρος αυτών των πιέσεων η κυβέρνηση φαίνεται να επιλέγει την διεκπεραίωση των αιτήσεων για κύρια σύνταξη, καθώς αυτές θεωρεί υποχρεώσεις έναντι των… πιστωτών και να μείνουν σε δεύτερο χρόνο (σ.σ. ουσιαστικά στα αζήτητα) οι αιτήσεις για επικουρική και εφάπαξ…
Πολλά λάθη…
Πέραν των πιέσεων για έκδοση περισσότερων πράξεων, το μειωμένο προσωπικό και, κυρίως, η απουσία εποπτικού μηχανισμού στον ΕΦΚΑ ο οποίος έπρεπε να διενεργεί δειγματοληπτικό έλεγχο επί των συντάξεων που εκδίδουν οι υπάλληλοι, έχουν αυξήσει τα λάθη. Σε πολλές περιπτώσεις δεν καταφράφεται ολόκληρος ο ασφαλιστέος χρόνος, άλλες φορές δεν συμπεριλαμβάνονται οι συνολικές συντάξιμες αποδοχές με αποτέλεσμα οι συνταξιούχοι να μην γνωρίζουν πώς υπολογίστηκε η σύνταξή τους, τι ποσά συμπεριελήφθησαν, ποιες εισφορές κρατάνε για ΑΚΑΓΕ κ.λπ. Και βεβαίως δεν υπάρχει διαφάνεια αφού οι εν λόγω πράξεις δεν αναρτώνται στην εξατομικευμένη πληροφόρηση, που θα έπρεπε να υπάρχει, εκάστου ασφαλισμένου στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ.
Αυξάνονται οι ηλικιωμένοι-Μειώνονται οι συνταξιούχοι…
Πάντως η αύξηση των αιτήσεων και η ταλαιπωρία των (εν αναμονή) συνταξιούχων αποτυπώνεται και στα επίσημα στοιχεία του συστήματος «Ήλιος» που απεικονίζει τον αριθμό των συνταξιούχων και την δαπάνη σύναξη που καταβάλει ο ΕΦΚΑ.
Στα στοιχεία του Σεπτεμβρίου 2020 βλέπουμε ότι ο συνολικός αριθμός των συνταξιούχων ανέρχεται σε 2.486.053 άτομα, ενώ μόλις 14 μήνες πριν, τον Ιούλιο του 2019, ήταν 2.526.725 συνταξιούχοι κάθε κατηγορίας.
Δηλαδή, παρά την γήρανση του πληθυσμού (δυστυχώς) και την αύξηση των κατοίκων στις ηλικίες άνω των 65 αιτών, ο αριθμός των δικαιοδόχων μειώθηκε κατά 40.500 άτομα! Είναι αυτοί οι ασφαλισμένοι που, ενώ πλήρωναν «μια ζωή εισφορές», τώρα η πολιτεία τους τιμωρεί και δεν τους αποδίδει όσα δικαιούνται.