31.6 C
Athens
29.8 C
Arta
Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024

Το (ανεκμετάλλευτο) υγειονομικό περιβόλι της Άρτας!

Σας Ενδιαφέρει..

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ

Ένα παράπλευρο όφελος της πανδημίας είναι η ανάδειξη της σωστής διατροφής ως προληπτικού μέτρο κατά του κορονοϊού. Ιδιαίτερα τώρα που άνοιξαν τα σχολεία με τα τόσα προβλήματα, ιδιαίτερα λόγω συντονισμού στις αίθουσες, κάτι που επιβαρύνει τα παιδιά μας υγειονομικά, αλλά και εκπαιδευτικά.

Η βιταμίνη C είναι στην κορυφή της πρόληψης, φυσικά μαζί με την ατομική υγιεινή, την καθαριότητα στο δημόσιο χώρο, την πρόσληψη πρωτεϊνών, τον καθαρό αέρα, την αραιά κατοίκιση και την εργασία σε απόσταση.

 Και μπορεί ο τόπος μας να υστερεί σε πολλά άλλα, αλλά είμαστε προικισμένοι από την υπέροχη φύση αναφορικά με τα προληπτικά μέτρα κατά του κορονοϊού… Πρωτοπορούμε λόγω παραγωγικής δομής και παραδοσιακής ζωής!

Και όχι μόνο αυτά, αλλά η παραγωγή μας και ο τρόπος ζωής (κήπος, λίγα λιόδεντρα ή οπορωφόρα δέντρα στην αυλή, μερικά ζώα κ.α.) αποτελούν πηγή βελτίωσης των οικονομικών μας (πολλών οικογενειών της Άρτας είναι αλήθεια). Ο κήπος εξάλλου, για εμάς τους τσοπάνηδες, είναι η δεύτερη στάνη!

 Βιταμίνη C: Δεν βοηθάει μόνο στην άμυνα του οργανισμού απέναντι στην (κοινή) γρίπη (αν και αυτό από μόνο του δεν είναι λίγο, ειδικά μπροστά στον κίνδυνο να συμπέσει με τον κορονοϊό), αλλά η βιταμίνη C προστατεύει και από την νέα επιδημία.

 Φυσικά η συγκεκριμένη βιταμίνη βρίσκεται σε μεγάλες συγκεντρώσεις σε πορτοκάλια, μανταρίνια, λεμόνια, ακτινίδια.

 Η ανάδειξη της πρόληψης έναντι του κορονοϊού (γιατί ακόμη θεραπεία δεν υφίσταται), τόσο από τους τοπικούς φορείς (δήμους, επιμελητήρια, Πανεπιστήμιο κ.α.) όσο και από την πολιτεία (κεντρική εξουσία) σημαίνει προστασία της κοινότητας (του πληθυσμού) και καλύτερες τιμές παραγωγού. Ήδη από πέρυσι οι τιμές στα εν λόγω προϊόντα έδειξαν ανοδική πορεία και μια οργανωμένη προβολή θα είχε πολύ καλύτερα (οικονομικά και υγειονομικά) αποτελέσματα.

Αντιοξειδωτικά: Είναι γνωστό ότι το λάδι και η (βρώσιμη) ελιά έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, άρα θωρακίζουν και ενισχύουν τον οργανισμό. Βελτιώνουν δηλαδή τις άμυνές του έναντι του κορονοϊού. Οι τιμές των προϊόντων είναι απαράδεκτα χαμηλές, αν και πρόκειται για ιδιαίτερο προϊόν, αλλά και αναγκαίο στο σπίτι, σε κάθε οικογενειακή δραστηριότητα. Αν οι ελαιώνες της περιοχής Άρτας αρδευόταν, τα αποτελέσματα θα ήταν θεαματικά! (Αλλά, επ’ αυτού θα επανέρθουμε…).

Πρωτεΐνες: Είναι γνωστό ότι η καλύτερη άμυνα απέναντι στις ιώσεις είναι η πρωτεΐνη. Ένας δυνατός οργανισμός μπορεί να ανταπεξέλθει με λιγότερα ή μηδαμινά συμπτώματα. Η υγεία του Λαού της Άρτας και γενικότερα της Ηπείρου στη διάρκεια των αιώνων οφείλεται στο γάλα, το γιαούρτι, το βούτυρο, το τυρί και, σποραδικά είναι αλήθεια, στο κρέας (πρόβατο ή γίδα).

Φυσικά η καθημερινή σωματική καταπόνηση (εργασία), το κρύο και η ζωή στην ύπαιθρο δεν επέτρεπαν τότε υψηλά επίπεδα χοληστερίνης (LDL επιστημονικά…). Ωστόσο και σήμερα η καλή διατροφή είναι σημαντική για την σωματοδομή, την ευεξία, την πνευματική διαύγεια και τις άμυνες του οργανισμού. (Αν και τώρα όσοι δεν κάνουν χειρονακτικές εργασίες θα πρέπει να γυμνάζονται…).

 Αν πολιτεία ενίσχυε την εκτατική (παραδοσιακή) κτηνοτροφία, η οποία συντηρεί την βιοποικιλότητα και, πέραν της εκμετάλλευσης, ενισχύει το οικογενειακό εισόδημα στα χωριά μας, ο πληθυσμός θα θωρακιζόταν καλύτερα. Χωρίς, σε κάθε περίπτωση, το σπίτι να εξαρτιέται απόλυτα από το Σούπερ Μάρκετ και τον τραπεζικό λογαριασμό κάθε οικογένειας…

 Χρειάζονται μέτρα κατά των ελληνοποιήσεων (γάλα, αρνί, κατσίκι), προώθηση των προϊόντων της οργανωμένης χοιροτροφίας και πτηνοτροφίας. Τομείς που είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένοι στον Νομό, αλλά έχουν υποστεί μεγάλη ζημιά στη διάρκεια της πανδημίας.

Οι τιμές στο γάλα, στο κρέας, το κοτόπουλο, το χοιρινό είναι όροι επιβίωσης για την Άρτα και ολόκληρη την ελληνική περιφέρεια, ενώ λειτουργεί αποτρεπτικά στην ανάπτυξη πανδημιών.

Την ώρα που οι οικονομίες βυθίζονται στην ύφεση και το εισόδημα των νοικοκυριών απειλείται, οι τιμές των τροφίμων στο ράφι ακολουθούν την ανιούσα ως αποτέλεσμα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, ενώ αυτό –δυστυχώς- δεν έχει αντιστοίχηση στον παραγωγό. Μερίδα ειδικών προειδοποιεί για τον μεσοπρόθεσμο κίνδυνο μίας νέας επισιτιστικής κρίσης.

Εμείς μπορούμε να αντιδράσουμε με επιτυχία.

 Η Άρτα είναι ένας ευλογημένος τόπος και μια περιοχή όπου η ποιότητα είναι η… βιταμίνη της ζωής μας!

- Advertisement -spot_img

Περισσότερα Άρθρα

- Advertisement -spot_img

Νεότερα Άρθρα