13.3 C
Athens
14.8 C
Arta
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Ασφαλιστικό: Ποιοι αποκλείονται από την εθνική σύνταξη – Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις

Σας Ενδιαφέρει..

Η εθνική σύνταξη, οι δικαιούχοι και όσοι τελικά αποκλείονται. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του κ.Χατζηδάκη, προς το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμας για την κατάθεση των στοιχείων από τους ασφαλισμένους, προκειμένου να του καταβληθεί η εθνική σύνταξη.

Πολλούς αποκλεισμένους από την «εθνική προκαταβολή» κρύβει η ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας που ψηφίστηκε στη Βουλή. Τα μεγαλύτερα προβλήματα δημιουργούνται σε όσους έχουν διαδοχική ασφάλιση, που ωστόσο δεν συμπληρώνουν 15ετία στο τελευταίο ταμείο, αλλά και σε όσους έχουν καταθέσει αιτήσεις για την αναπηρική σύνταξη.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του κ.Χατζηδάκη, προς το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμας για την κατάθεση των στοιχείων από τους ασφαλισμένους, προκειμένου να του καταβληθεί η εθνική σύνταξη.

Αρχικά, μετά την δημοσίευση του νόμου για την… εθνική προκαταβολή (360-384 €), θα πρέπει να εκδοθεί η προβλεπόμενη υπουργική απόφαση που εξειδικεύει την διαδικασία και, ακολούθως, θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα. Όπου και πάλι οι εν αναμονή συνταξιούχοι θα κληθούν να καταθέσουν τα στοιχεία τους (τα οποία είχαν καταθέσει και στην αρχική αίτηση συνταξιοδότησης στον e-ΕΦΚΑ), όπως: ΑΜΚΑ, ΑΦΜ και ΙΒΑΝ τραπεζικού λογαριασμού. Ο φιλόδοξος στόχος του κ.Χατζηδάκη είναι να δοθούν οι πρώτες εθνικές συντάξεις, μαζί με τα αναδρομικά από την ημέρα της αρχικής αίτησης συνταξιοδότησης, λίγο πριν το Πάσχα (σε δύο μήνες).

Δικαιούχοι είναι περίπου 140.000 ασφαλισμένοι από τους περίπου 178.000 που έχουν κάνει αίτηση συνταξιοδότησης τα τελευταία χρόνια και οι οποίοι δεν λαμβάνουν καμία παροχή .(Υπολογίζεσαι ότι γύρω στις 38.000 ασφαλιζόμενοι λαμβάνουν την σχετικά υψηλότερη προσωρινή σύναξη και δεν υπολογίζονται).

Η πλειονότητα όμως των εν λόγω ασφαλισμένων, που δεν λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη, είναι ασφαλισμένοι σε περισσότερα από ένα ασφαλιστικά ταμεία (διαδοχική ασφάλιση). Έτσι, είχαν αποκλειστεί από την προσωρινή σύνταξη καθώς ο τελευταίος (απονέμων τη σύνταξη) φορέας δεν γνώριζε εάν υπάρξουν οι (ελάχιστες) προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση (π.χ. 40ετία στο 62ο έτος κ.α.) ώστε να αποδώσει την προσωρινή.

Με την ρύθμιση Χατζηδάκη, ναι μεν βελτιώνεται η κατάσταση για την χορήγηση των 384 ευρώ της εθνικής σύνταξης, αλλά και πάλι αποκλείονται:

1. Όσοι έκαναν αίτηση στον τελευταίο ασφαλιστικό φορέα (π.χ. στο ΙΚΑ), αλλά σε αυτόν διήνυσαν μόλις 3 ή 5 χρόνια ασφάλισης. Και το ΙΚΑ θα πρέπει να επικοινωνήσει με τον προηγούμενο φορέα (π.χ. ΟΓΑ, ΟΑΕΕ), κάτι που δεν μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά. Γι’ αυτό και ακόμη οι συντάξεις της διαδοχικής ασφάλισης καθυστερούν 3 και 4 χρόνια.

Μάλιστα, με τον περσινό νόμο Βρούτση (4670/20) προβλέπεται η απόδοση σύνταξης από τον τελευταία φορά μόνο με 300 ένσημα και 700 προηγουμένως (σύνολο 1.000 ένσημα). Έτσι μπορεί κάποιος θα απευθύνει π.χ. στο ΙΚΑ και να ζητά σύναξη έχοντας ασφαλιστεί σε αυτό μόλις 3,5 χρόνια…

Σε αυτή την περίπτωση ακόμη και η διάταξη Χατζηδάκη ουσιαστικά τους αποκλείει από την λήψη της εθνικής σύνταξης (όπως προηγουμένως είχαν αποκλειστεί από την προσωρινή). Γιατί απλούστατα τα συγχωνευθέντα (στον ΕΦΚΑ) ταμεία δεν επικοινωνούν ηλεκτρονικά μεταξύ τους. (Δεν «κουμπώνουν» τα ψηφιακά τους συστήματα και δεν υπάρχουν μηχανογραφημένα στοιχεία προ του 2002).
Ιδού τι προβλέπει η σχετική διάταξη: «Για τον υπολογισμό του χρόνου της παρ. 2 λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος διαδοχικής ασφάλισης που έχει διανυθεί σε οποιονδήποτε ενταγμένο στον e-ΕΦΚΑ φορέα κύριας ασφάλισης, όπως πιστοποιείται, ιδίως, από τα διαθέσιμα μηχανογραφημένα στοιχεία του e-ΕΦ.ΚΑ.»

2. Πρόβλημα υπάρχει και με τους αιτούντες αναπηρικής σύνταξης, αλλά ακόμη δεν άρχουν κληθεί να περάσουν από επιτροπή (ΚΕΠΑ) που θα τους κρίνει ανίκανους προς εργασία. Η σχετική διάταξη αναφέρει: «Επί αιτήσεων συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας, το ποσό που χορηγείται ως προκαταβολή ισούται με τριακόσια ογδόντα τέσσερα (384,00) ευρώ. Η χορήγηση της παροχής προϋποθέτει την ύπαρξη του ελάχιστου συντάξιμου ποσοστού αναπηρίας και τη συμπλήρωση των χρονικών προϋποθέσεων που ορίζονται στις διατάξεις που διέπουν τους φορείς κύριας ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ».

3. Εθνική σύνταξη δεν θα λάβουν επίσης όσοι έχουν μεγάλες οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία (20.000 € προς τον ΟΑΕΕ, 15.000 € προς τα ταμεία των επιστημόνων-ελευθέρων επαγγελματιών και 6.000 € προς τον ΟΓΑ).

4. Από τα ποσά της προσωρινής και της οριστικής σύνταξης παρακρατούνται και οφειλές στον e-ΕΦΚΑ από ασφαλιστικές εισφορές.

5. Τα χρήματα που θα καταβληθούν, αλλά στη συνέχεια ο ΕΦΚΑ θα απορρίψει την αίτηση συνταξιοδότησης (σ.σ. αφορά στο 8% των σχετικών αιτήσεων), θα χαρακτηριστούν ως «αχρεωστήτως καταβληθέντα» και είτε θα συμψηφιστούν με μελλοντικές παροχές, είτε θα αναζητηθούν σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ).

- Advertisement -spot_img

Περισσότερα Άρθρα

- Advertisement -spot_img

Νεότερα Άρθρα