14.9 C
Athens
10.8 C
Arta
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ασφαλιστικό: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για την εθνική σύνταξη-Μένουν πίσω αναδρομικά, προσωρινή και οριστική σύνταξη

Σας Ενδιαφέρει..

Στην προκαταβολή της εθνικής σύνταξης… μιζάρει σχεδόν αποκλειστικά η κυβέρνηση για την δική της «κανονικότητα» στις αρχές καλοκαιριού, παραμελώντας τις λοιπές ασφαλιστικές εκκρεμότητες (αναδρομικά εργαζομένων συνταξιούχων, αναπροσαρμογή συντάξεων για πάνω από 30 έτη στο ταμείο, ομαλή απόδοση συντάξεων κ.α.)

Η εξήγηση για την «τοποθέτηση όλων των αβγών σε ένα καλάθι» μοιάζει να έχει η (κοινή) λογική, «αυτοί οι άνθρωποι δεν λαμβάνουν καμία αποδοχή» μέσα στην κρίση (Χατζηδάκης), αλλά υποκρύπτει και μια άλλη (πολιτική) λογική: να συμπέσουν οι πληρωμές της εθνικής προκαταβολής με την άρση του lockdown και να σηματοδοτήσει την κυβερνητική «κανονικότητα» εν όψει εξελίξεων (εκλογές).

Έτσι, κατά την προσεχή εβδομάδα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για τις (νέες) δηλώσεις των εν αναμονή συνταξιούχων για την εθνική προκαταβολή. (Αφορά σε περίπου σε 140.000 άτομα εκ των 178.000 που έχουν καταθέσει αίτηση συνταξιοδότηση, καθώς το περίπου 20% λαμβάνει ήδη προσωρινή σύνταξη).

Από αυτούς τους δικαιούχους της νέας προκαταβολής, υπολογίζεται ότι σχεδόν 100.000 θα λάβουν, σε διάστημα 1,5-2 μηνών, εκεί γύρω στο Πάσχα, την εθνική σύνταξη των 384 € (για όσους έχουν πάνω από 20 έτη ασφάλισης, είναι άνω των 62 ετών ή πρόκειται για σύνταξη λόγω θανάτου) και τα 360 € στις λοιπές περιπτώσεις (15 έτη ασφάλισης κ.λπ.). Παράλληλα θα λάβουν και τα αναδρομικά της εθνικής σύνταξης για όσους μήνες έχουν κάνει την αρχική αίτηση συνταξιοδότησης. Κατά συνεπεία, δεκάδες χιλιάδες εν αναμονή συνταξιούχοι, οι οποίοι βρίσκονται στην «ουρά» του ΕΦΚΑ ακόμη και 6 χρόνια, θα λάβουν αναδρομικά ακόμη και 6.000 ή 10.000 €.

 Βεβαίως, αυτό αναμένεται να προσφέρει μια οικονομική ανακούφιση σε μια μεγάλη κατηγορία ασφαλισμένων, διαδικασία όμως η οποία θα πρέπει να λειτουργήσει εκ παραλλήλου με την υποχρέωση καταβολής της προσωρινής, αλλά (και κυρίως) την κανονική σύνταξη (εκκαθάριση του φακέλου). Κάτι που δεν είναι εύκολο με την σημερινή εικόνα της Δημόσιας Διοίκησης. Κατή συνέπεια, ριγμένοι θα είναι όσοι αναμένουν αναδρομικά, προσωρινή και οριστική σύνταξη.

 Το… μιζάρισμα στην εθνική προκαταβολή γίνεται αφενός λόγω αδυναμίας ολοκλήρωσης της διαδικασίας έκδοσης των (κανονικών) συντάξεων και, αφετέρου, για την (εξ)υπηρέτηση των κομματικών προτεραιοτήτων (πιθανότητα πρόωρων εκλέγων). Αφήνει παράλληλα και πικρή γεύση σε δύο μεγάλες κατηγορίες ασφαλισμένων που, εκ των πραγμάτων, παραμελούνται και περνούν σε δεύτερη μοίρα, όπως:

 -Όσοι αποκλείονται από την εθνική προκαταβολή. Συγκεκριμένα:

α/Δεν θα λάβουν την ενίσχυση οι ανάπηροι. Οι οποίοι, ναι μεν έχουν καταθέσει αίτηση να περάσουν από το ΚΕΠΑ προκειμένου να διαπιστωθεί το ποσοστό αναπηρίας, ωστόσο η σχετική αναμονή είναι πολύμηνη.

β/Αποκλείονται όσοι ήδη οφείλουν εισφορές στον ΕΦΚΑ άνω ορισμένου ύψους (πάνω από 6.000 € στον ΟΓΑ, 15.000 € στα ταμεία των επιστημόνων-ελευθέρων επαγγελματιών και τις 20.000 € στον ΟΑΕΕ).

γ/Όσοι έχουν διαδοχική ασφάλιση και τελευταία, μέσα στην κρίση, ασφαλίστηκαν στον ΟΓΑ, έστω και εάν έχουν 40 έτη ασφάλισης συνολικά. Και αυτό γιατί ο φορέας των αγροτών δεν χορηγεί καμία παροχή πριν το 67 ο έτος.

δ/Στις περιπτώσεις σύνταξης χηρείας δεν θα αποδοθεί η εθνική σύνταξη εάν δεν πιστοποιείται η θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος του θανόντος (άμεσα ασφαλισμένου).

ε/Οι ασφαλισμένοι κάτω των 62 ετών που έχουν διαδοχική ασφάλιση (σε περισσότερα του ενός ταμεία) για τους οποίους δεν προκύπτει (από το μηχανογραφικό σύστημα) ότι έχουν τουλάχιστον 15ετή ασφάλιση στο τελευταίο ταμείο, κινδυνεύουν να μην λάβουν και αυτοί την εθνική σύνταξη. Για παράδειγμα, μετά από 12 έτη στο τελευταίο φορέα (π.χ. την περίοδο 2006-2018), είναι δύσκολο να εντοπιστούν 15 έτη στο προηγούμενο-αρχικό ταμείο, γιατί η μηχανοργάνωση των ταμείων, αναγκαία προϋποθέσει για την πιστοποίηση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος και την χορήγηση της εθνικής σύνταξης, περιλαμβάνει τα έτη ασφάλισης από το 2002 και μετά…

-Σε δεύτερη μοίρα περνούν και όσοι αναμένουν τα αναδρομικά από τον επανακαθορισμό των συντάξεων για την βελτίωση των αποδοχών και έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης (καλύτερη ανταπόδοση). Να σημειωθεί επ’ αυτού ότι ακόμη δεν έχει ξεκινήσει ο επανακαθορισμός των παλιών συντάξεων (εκδοθείσες πριν την 13η Μαΐου 2016) και η ολοκλήρωση της όλης διαδικασίας δεν αποκλείεται να διαρκέσει μέχρι τις αρχές καλοκαιριού…

- Advertisement -spot_img

Περισσότερα Άρθρα

- Advertisement -spot_img

Νεότερα Άρθρα