12.3 C
Athens
11.8 C
Arta
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ασφαλιστικό: Πότε συμφέρουν τα πλασματικά έτη-Παραδείγματα

Σας Ενδιαφέρει..

Σύνταξη για τουλάχιστον 10 ή 12 χρόνια πρέπει να λαμβάνει ένας ασφαλισμένος προκειμένου να αποσβέσει τα χρήματα που θα δώσει για την αναγνώριση πλασματικών ετών. Ως εκ τούτου τα πλασματικά έτη (στρατός, παιδιά, σπουδές, ασφαλιστικό κενό κ.α.) εκ πρώτης όψεως δεν προσφέρονται για βελτιώσει των αποδοχών, παρά μόνο για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος και για έγκαιρη «έξοδο» στη σύνταξη.

 Βεβαίως, εάν κάποιος συνταξιοδοτηθείς το 62ο έτος έχει προσδόκιμο ζωής άλλα 20 χρόνια, οπότε μια προσαύξηση της σύνταξης με την αναγνώριση πλασματικών, το κόστος των οποίων αποσβήνεται στα 12 έτη, συμφέρει καθώς απομένουν άλλα 8 έτη προκειμένου να απολαύσει ο συνταξιούχος καλύτερες αποδοχές.

 Ωστόσο αυτό αφορά στην περίπτωση που ο συνταξιούχος έχει 33 χρόνια πραγματικής ασφάλισης και θέλει 40 έτη ασφάλισης προκειμένου να συνταξιοδοτηθεί (προϋπόθεση «εξόδου»). Ή στην περίπτωση αναγνώρισης πλασματικών για την έξοδο με 35ετία πριν το 62ο έτος (ή με ανήλικο και 25ετία κ.ο.κ.), κάτι που αφορά τους παλαιούς σφαλισμένους και σίγουρα όσους εντάχθηκαν στην αγορά εργασίας πριν το 1993.

Γιατί, εάν κάποιος έχει 15 ή 20 και 25 έτη πραγματικής ασφάλισης και αναγνωρίσει πλασματικά για να βελτιώσει τη σύνταξή του, το ποσοστό ανταπόδοσης δεν προσαυξάνεται πέραν της μιας (1) ποσοστιαίας μονάδα ανά έτος (πρόσθετης-πλασματικής) ασφάλισης. Σε μια τέτοια περίπτωση, για την απόσβεση του ποσού που δόθηκε για την αναγνώριση των πλασματικών,  θα απαιτηθεί διπλάσιος χρόνος. Πάνω από 20 έτη που είναι το (υπόλοιπο) προσδόκιμο ζωής στο 62ο έτος της συμβατικής ηλικίας συνταξιοδότησης. Ενώ στα 67 δεν συμφέρει αφού το προσδόκιμο ζωής δεν ξεπερνά τα 13-15 έτη (80 ετών ο μέσος όρος ζωής των ανδρών και τα 82 των γυναικών).

Παραδείγματα:

 Εάν κάποιος έχει 33 χρόνια ασφάλισης και αναγνωρίσει τον στρατό με μέσο μισθό τα 1.500 ευρώ, αφενός θα πληρώσει 7.200 ευρώ (20% των μεικτών αποδοχών για κάθε μήνα) και αφετέρου θα λάβει προσαύξηση  περίπου 60 ευρώ το μήνα (4% στην ανταποδοτική σύνταξη παραπάνω, ποσοστό που έχει σαν βάση υπολογισμού τον μεικτό μισθό των 1.500 ευρώ). Κατά συνέπεια, θα αποσβέσει την δαπάνη αναγνώριση των πλασματικών (μέσω καλύτερης σύνταξης) σε 12 έτη.

 Αν, αντιθέτως, έχει 15 έτη και θελήσει να αναγνωρίσει 6 πλασματικά έτη με μέσο μισθό 1.000 ευρώ, θα κληθεί να πληρώσει 14.400 ευρώ. Και η προσαύξηση που αυτά τα έτη θα προκαλέσουν στην ανταποδοτική σύνταξη δεν θα είναι πάνω από 60 ευρώ το μήνα. Άρα η απόσβεση απαιτεί λήψη της (αυξημένης) σύναξης για τουλάχιστον 20 έτη.

 Πότε συμφέρουν

Κατά συνέπεια τα πλασματικά έτη βελτιώνουν η σύνταξη ή επιταχύνουν την ημερομηνία συνταξιοδότησης μόνο όταν:

1.Προστίθενται πάνω σε πραγματική εργασία τουλάχιστον 30 ετών. Και αυτό καθώς άνω αυτών των ετών ασφάλισης η ανταποδοτική σύνταξη αυξάνεται τουλάχιστον κατά δύο (2) ποσοστιαίες μονάδες ανά ένα (1) πρόσθετο έτος (πλασματικής) ασφάλισης.

2.Όταν τα πλασματικά χρησιμοποιούνται για θεμελίωση λήψης πλήρους σύνταξης (π.χ. με 40ετία στο 62ο έτος).

3.Τα πλασματικά έτη συμφέρουν για την θεμελίωση δικαιώματος συνταξιοδότησης με λιγότερα από 40 έτη (π.χ. 25ετία με ανήλικο ή 35ετία για τους ασφαλισμένους σε ΔΕΚΟ και δημόσιο προ του 1993).

4. Όταν η σύνταξη αποδίδεται στο 67ο έτος και δεν συμπληρώνεται η 15ετία (έως 3 πλασματικά έτη).

5.Οπωσδήποτε γίνεται χρήση των πλασματικών λόγω ανεργίας, (300 ένσημα τα οποία είναι δωρεάν -καλύπτονται από τον ΟΑΕΔ- και προσαυξάνουν το ποσοστό της ανταποδοτικής σύνταξης), της εφεδρείας (πέραν της αυστηρής θητείας), τα οποία επίσης είναι δωρεάν και τα πλασματικά έτη των παιδιών που γεννήθηκαν μετά το 2000 (για θεμελίωση δικαιώματος συνταξιοδότησες με τα ενδιάμεσα-ευνοϊκά όρια), τα οποία καλύπτει το ελληνικό δημόσιο και γίνεται χρήση διαζευκτικά του ενός εκ των δύο συζύγων.

6.Κατά συνέπεια, τα πλασματικά προσφέρονται για θεμελίωση δικαιώματος και σπάνια για προσαύξηση σύνταξης  λόγω χαμηλών ποσοστών ανταπόδοσης του συστήματος (επιστρέφει λιγότερο από το 70% των καταβληθεισών εισφορών).

- Advertisement -spot_img

Περισσότερα Άρθρα

- Advertisement -spot_img

Νεότερα Άρθρα