22.7 C
Athens
18.8 C
Arta
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Η έκρηξη της «εκνευρισμένης τάξης»

Σας Ενδιαφέρει..

Η κυβέρνηση φαίνεται να απολαμβάνει μια δημοσκοπική ηγεμονία, ενόσω η οικονομία υποχωρεί, η δημόσια υγεία είναι σε δοκιμασία και η κοινωνία μοιάζει φοβισμένη.

Το φαινόμενο κακώς δείχνει να εντυπωσιάζει διάφορους «παρατηρητές» αφού πρόκειται για μια συγκυριακή εξέλιξη μιας γενικευμένης και καθολικής υγειονομικής κρίσης που παραπέμπει σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης. Η οποία έχει ασύμμετρες οικονομικές επιπτώσεις, πλήττοντας κυρίως τους εργαζόμενους, τους αγρότες και τους μικροεπιχειρηματίες, τα μη προνομιούχα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας.

Αυτό που πραγματικά εντυπωσιάζει είναι η απροθυμία της ιθύνουσας κυβερνητικής ομάδας του Μαξίμου να αναφερθεί στα γεγονότα που πλησιάζουν, να εντοπίσει τα προβλήματα της επόμενης μέρας (μετά την παραγωγή του εμβολίου για τον κορονοϊό), να δει την συσσωρευμένη ενέργεια αντίδρασης από την «εκνευρισμένη τάξη» όταν θα κληθεί να παράξει εκ νέου τα θηριώδη πλεονάσματα (περικοπές και φόροι).  

Και όλα αυτά, η μουσική δηλαδή και τα «πάρτι» στις VIP αίθουσες του «Τιτανικού», ενόσω οι πρόδρομοι δείκτες πολιτικής εξαπάτησης είναι αποκαλυπτικοί:

-Η κυβέρνηση σύρθηκε σε μυστικές διαβουλεύσεις με την Τουρκία για την συνεκμετάλλευση του Αιγαίου με την Ευρωπαϊκή (Γερμανική) επιδιαιτησία (δηλώσεις Μπορέλ). Την ίδια ώρα ο Ερντογάν λέει ότι ήταν λάθος η κατάργηση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και μετατρέπει σε τζαμί την Αγιά Σοφιά.

-Οι επιχειρηματικές πιέσεις εντείνονται για τον διαμοιρασμό των περίπου 30 δις ευρώ του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης.

-Το δημοσιονομικό πρόβλημα εντείνεται (έλλειμμα 3,3% του ΑΕΠ το α’ εξάμηνο), η οικονομική ύφεση κινείται σε διψήφιο ποσοστό και η κυβέρνηση συζητά ήδη με τους ευρωπαίους (δανειστές) για τους δημοσιονομικούς… στόχους του 2021 και την επαναφορά των πλεονασμάτων από το 2022 (3,5% του ΑΕΠ!). Κοντολογίς, από έλλειμμα 10 δις ευρώ φέτος θα κληθούμε το 2022 να δημιουργήσουμε πλεονάσματα 6,5 δις ευρώ (σ.σ. και άγνωστο για πόσα χρόνια ακόμη καθώς οι στόχοι για τα φετινά και τα πλεονάσματα του 2021 θα μεταφερθούν για τα επόμενα χρόνια). Είναι προφανές ότι εν μέσω φτωχοποίησης, ανεργίας και δραματικής υποχώρησης του εθνικού εισοδήματος θα επιβληθούν μέτρα 16,5 δις ευρώ.

-Το 50% των επιχειρήσεων έκαναν ήδη απολύσεις παρά τις αναστολές συμβάσεων. Επιπλέον 400.000 θέσεις εργασίας δεν άνοιξαν (εποχική δραστηριότητα, τουρισμός), ενώ από το πρόγραμμα ΣΥΝ-Εργασία «καλύπτονται» μόλις 50.000 εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα. Για να μην αναφερθούμε στην οριζόντια επιβολή της μερικής αμοιβής για μισή απασχόληση, ή την θεσμοθετημένη μείωση κατά 20% των εργατικών αμοιβών. Και την ίδια στιγμή η Στατιστική Υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ) καταγράφει… μείωση της ανεργίας λόγω «απόσυρσης» περίπου 350.00 ατόμων από το ενεργό δυναμικό της χώρας (δηλώνουν απροθυμία ανάληψης εργασίας λόγω καραντίνας ή φόβων για την υγεία τους).

-Ενόσω οι αποταμιεύσεις εξευτελίζονται (μηδενικοί τόκοι, υψηλές και αυθαίρετες χρεώσεις των τραπεζών στους καταθέτες) οι εργαζόμενοι θα κληθούν να χρηματοδοτήσουν τους μετόχους. Αντί για μισθό θα τους δίνονται… μετοχές ώστε να μειωθεί η φορολογική επιβάρυνση.

-Η (ηλεκτρονική) ενοποίηση Κύριων και Επικουρικών συντάξεων οδηγεί στην αφομοίωση της Επικουρικής (σχέδιο από το 2015) και την υποχρεωτική ασφάλιση των απασχολουμένων σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Ήδη το ΕΤΕΑΕΠ με κεφάλαια 1,4 δις έσπασε ομόλογα αξίας 300 εκ. για να πληρώσει τα αναδρομικά στις Επικουρικές και εντός διετίας (2020-21) αναμένεται ότι θα εξανεμιστούν τα αποθεματικά, οπότε θα εφαρμοστεί ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, δηλαδή θα επιβληθεί μείωση συντάξεων.

Η μάσκα του κορονοϊού προφυλάσσει, μέχρι στιγμής, το τοξικό πρόσωπο της ΝΔ. Όμως οι πρόδρομοι δείκτες προειδοποιούν για την επερχόμενη, και μάλιστα με ένταση, οικονομική και κοινωνική κρίση. Ενώ οι δάφνες που επιδαψιλεύουν στην κυβέρνηση οι δημοσκοπικές εταιρείες επιτρέπουν σε μια επιχειρηματική ελίτ να απαιτεί αυτή να θέτει τις προτεραιότητες για την μοιρασιά των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ιστορικά, τους πολέμους, τις  υγειονομικές κρίσεις (πανώλη κ.λπ.) ακολουθούσαν κοινωνικές εκρήξεις. Εάν η κυβέρνηση συνεχίσει σε αυτό το μοτίβο, να μεταφέρει δηλαδή το κόστος της κρίσης στους πιο αδυνάτους και να νιώθει δημοσκοπικά προστατευμένη, μετά την ανασφάλεια θα ακολουθήσει η βία, και μάλιστα τυφλή, από την «εκνευρισμένη» τάξη».

- Advertisement -spot_img

Περισσότερα Άρθρα

- Advertisement -spot_img

Νεότερα Άρθρα