17.1 C
Athens
13.8 C
Arta
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πλασματικά στη Μέγγενη: Πόσα έτη αναγνωρίζονται, πότε συμφέρουν, πόσο κοστίζουν;

Σας Ενδιαφέρει..

Τα πλασματικά έτη ασφάλισης μπορεί να κοστίζουν ακριβά, αλλά είναι ίσως μια μοναδική ευκαιρία να συνταξιοδοτηθεί κάποιος στο 62ο έτος της ηλικίας (ή και νωρίτερα).

Διαφορετικά, αν ένας ασφαλισμένος χρειάζεται να εργαστεί για 40 (πραγματικά) έτη, θα πρέπει να πιάσει δουλειά παράλληλα με τις σπουδές, στο 22ο έτος. Και έκτοτε να μην χάσει μεροκάματο. Απίθανο ρεκόρ αν υπολογιστεί η ανεργία των νέων, η ανάγκη αλλαγής επαγγελματικού προσανατολισμού καθώς εξελίσσεται η τεχνολογία, οι υφέσεις στην διάρκεια των οικονομιών κύκλων ή η τρέχουσα υγειονομική κρίση.

 Γι’ αυτό και τα πλασματικά έτη που μπορεί να αναγνωρίσει ένας ασφαλισμένος περιγράφονται στις «μεταρρυθμίσεις», στα σκληρά μέτρα δηλαδή που πρέπει(;) να υιοθετηθούν και προτείνει η επιτροπή Πισσαρίδη. Σε αυτά δηλαδή που δεσμεύεται να προωθήσει η κυβέρνηση για την ομαλή εκταμίευση των 31 δις του Ταμείου Ανάκαμψης.

7-12 πλασματικά έτη

Με βάση τις αλλαγές του ασφαλιστικού που θεσμοθετήθηκαν πριν δέκα χρόνια τα πλασματικά έτη που μπορεί να αναγνωρίσει κάποιος για να συμπληρώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης (40 έτη) ή προκειμένου να βελτιώσει το ποσό της ανταποδοτικής σύναξης Π.χ. στο 50% του μέσου μισθού από το 2002 και μετά), κυμαίνονται από 7 (ιδιωτικός τομείς) έως 12 έτη (δημόσιο). Και αυτό γιατί στο δημόσιο τα πλασματικά έτη από τα τέκνα (1-5 έτη) υπολογίζονται επιπλέον των λοιπών πλασματικών (αλλά οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν αναγνωρίζουν πλασματικά από ανεργία…)

Το κόστος είναι συνάρτηση των αμοιβών κατά την περίοδο κατάθεσης της αίτησης αναγνώρισης ως εξής:

-Στο 20% για κύρια και 6% για επικουρική επί του μισθού του προηγούμενου, της αίτησης αναγνώρισης, μήνα.

-Τα 155 ευρώ για κύρια και τα 42 ευρώ για επικουρική, κατ ελάχιστον, για τους ελεύθερους επαγγελματίες (καθώς επιλέγουν ελεύθερα ασφαλιστική κατηγορία). Τα εν λόγω ποσά θα πρέπει να  συμβαδίζουν με την ασφαλιστική κατηγορία της συγκεκριμένης χρονιάς (επιλέγεται στην αρχή κάθε έτους).                                              

 Τα πλασματικά μπορούν να προέλθουν από:

1. Στρατιωτική θητεία ασφαλισμένου

2. Γονική άδεια

3. Εκπαιδευτική άδεια

4. Χρόνος σπουδών (μεταλυκειακές σπουδές-πρώτο πτυχίο) ίσο με τα επίσημα ακέραια έτη σπουδών της οικείας σχολής, τα οποία προβλέπονται κατά το χρόνο της αποφοίτησης

5. Αναγνώριση τέκνων (1 έτος για το πρώτο παιδί, 2 για το δεύτερο και συνολικά 3 έτη, και 5 συνολικά έτη για τρίτεκνη μητέρα)

6. Κενός χρόνος (ανάμεσα σε διαφορετικές επαγγελματικές δραστηριότητες), χρόνος από απεργίες, ανεργία (έως 300 ημέρες επιδοτούμενης ανεργία δωρεάν, αλλά όχι για προσαύξηση σύνταξης, παρά μόνο για θεμελίωση χρόνου ασφάλισης, π.χ. τα 40 έτη).

7. Για τους ασφαλισμένους ελεύθερους επαγγελματίες στον Ο.Α.Ε.Ε., ο χρόνος αποδεδειγμένης άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας, πριν την εγγραφή στα μητρώα του οικείου οργανισμού, εφόσον δεν έχουν καταβληθεί οι αναλογούσες εισφορές (έως πέντε έτη).

Προσοχή! Βασική προϋπόθεση για την αναγνώριση του πλασματικού αυτού χρόνου είναι οι ενδιαφερόμενοι να έχουν συμπληρώσει 3.600 ημέρες ασφάλισης (12 έτη).

 Πώς αυξάνεται η σύνταξη

Με τα πλασματικά έτη αφενός συμπληρώνοντα οι ελάχιστες προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση (π.χ. 40ετία στο 62ο έτος, 15ετία στο 67ο και με τα τα ίδια έτη μειωμένη στο 62ο) και αφετέρου προσαυξάνεται το ποσό της σύνταξης. Ωστόσο, το όφελος μοιάζει αξιόλογο μεταξύ του 30ού και 39ου έτους. Αναγνωρίζοντας πλασματικά σε αυτό το επίπεδο και συμπληρώνοντας περισσότερα έτη ασφάλισης με στόχο την 40ετία, αυξάνεται και το ποσοστό ανταπόδοσης στο 50% του μισθού ή τεκμαρτού εισοδήματος .

Για περισσότερα από 40 χρόνια ασφάλισης το ποσοστό συμπιέζεται, ενώ ακολούθως, μια υψηλότερη-καλύτερη σύνταξη φορολογείται (αφορολόγητο στα 720 € το μήνα). Και με λιγότερα από 30 έτη ασφάλισης η ανταπόδοση, έτσι κι αλλιώς είναι χαμηλή (και ουσιαστικά η σύναξη στηρίζεται στην εθνική παροχή των 384 ευρύ για τουλάχιστον 20 χρόνια ασφάλισης).

- Advertisement -spot_img

Περισσότερα Άρθρα

- Advertisement -spot_img

Νεότερα Άρθρα