24.6 C
Athens
19.8 C
Arta
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Σας Ενδιαφέρει..

Από αυτή την εβδομάδα ξεκινά μια νέα περίοδος. Όχι (μόνο) για τα παιδιά Δημοτικού που επανήλθαν στα θρανία, με τις πιθανότητες πάντως να μην είναι υπέρ της φυσικής διδακτικής διαδικασίας. Παράλληλα ξεκινά μια περίοδος με άκρως αρνητικές αντιδράσεις για την κυβέρνηση από την αγορά, λόγω παλινδρομιών με το click away, την οικονομία και την υγεία. Είναι η αφετηρία μιας «πορείας των 100 ημερών» μέχρι το Σάββατο του Λαζάρου, προς τα τέλη Απριλίου…

Σε αυτή την περίοδο μοιάζουν τόσο απρόβλεπτα τα κυοφορούμενα γεγονότα που παραπέμπουν στις αντιφάσεις με τις αγωνιώδεις(;) εκκλήσεις των ειδικών υπέρ του εμβολιασμού, κατά τον περασμένο μήνα, ενώ τελικά ο… εχθρός βρισκόταν εντός των τειχών. Δεν ήταν οι αρνητές ή οι «ψεκασμένοι» το πρόβλημα για την υγειονομική θωράκιση της χώρας, παρά η ίδια η κυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η απουσία προγραμματισμού και εμβολίων.

 Για παράδειγμα ξεκινά σήμερα η λειτουργία της πλατφόρμας για τον εμβολιασμό των ηλικιωμένων άνω των 85 ετών. Αλλά, με τον κυβερνητικό σχεδιασμό για 5.000 εμβολιασμούς ανά ημέρα ή έστω τον φιλόδοξο στόχο του πρωθυπουργού για 8.000 «πράξεις» ανά ημέρα, μέχρι τον Μάιο αναμένεται να εμβολιαστούν περί τις 320.000 άτομα (περί τις 80 εργάσιμες ημέρες στις οποίες θα εκτελεστούν 640.000 «τσιμπήματα», άρα 320.000 εμβολιασθέντες -2 δόσεις).

Ακόμη και ένα έρθουν εγκαίρως και άλλες δόσεις, το υγειονομικό σύστημα δεν έχει σχεδιαστεί να κάνει 14-16 εκ. εμβόλια μέχρι τον Μάιο ώστε να αποκτήσει ανοσία ο πληθυσμός (70% των κατοίκων). Για παράδειγμα δεν στέκουν οι υπερφίαλες εκτιμήσεις του κ.Χαρδαλιά για 2 εκ. εμβολιασμούς το μήνα. Κάτι τέτοιο απαιτεί 4 εκ. «τσιμπήματα», άρα σχεδόν 200.000 τσιμπήματα την ημέρα. Για τα οποία, στα πλαίσια ενός άριστα σχεδιασμένου νοσοκομειακού 7ωρου, απαιτούνται 5.000 συνεργεία και 15.000 νοσηλευτές και γιατροί πλήρους απασχόλησης (τριμελές συνεργείο για συνεντεύξεις, ερωτηματολόγιο,15λεπτη παρακολούθηση για αλλεργικές αντιδράσεις κ.α.).

 Κατά συνέπεια δεν μπορεί να υπάρξει υγειονομική ανοσία ή να σχηματιστεί «ιατρικό τείχος» καθώς ούτε τα άτομα άνω των 65 ετών (περί τα 2 εκ.) δεν θα εμβολιαστούν φέτος με τους υφιστάμενους σχεδιασμούς και με τις υπάρχουσας δομές (προμήθεια εμβολίων, σύριγγες, διαθέσιμα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας για μαζικούς εμβολιασμούς).

 Πέραν της κυβερνητικής αβελτηρίας, δεν παραβλέπουμε και τους «διαγκωνισμούς» εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου και πάλι λειτούργησε ο διαχωρισμός Βορρά-Νότου. Ορισμένες δε χώρες κινήθηκαν αυτόνομα (Γερμανία, Ουγγαρία, Κύπρος) για προμήθεια πρόσθετων εμβολίων, ενώ στην Αθήνα το εμβολιαστικό πρόγραμμα συνθλίφτηκε στις συμπληγάδες του ανασχηματισμού. Με αποτέλεσμα να διασωθεί ο κ.Κικήλιας, αλλά να χαθούν οι σύριγγες…

 Ενόσω καθυστερούν ο εμβολιασμοί όμως και η Κοινότητα δεν αναπτύσσει αντισώματα:

-Αμφισβητείται το ίδιο το εμβολιαστικό «πρόγραμμα» αφού όλο και περισσότεροι δεν εμπιστεύονται το υφιστάμενο «σύστημα». Ουδείς μπορεί να μας πει με βεβαιότητα ότι μετά από 21 ημέρες (διάστημα μεταξύ πρώτου και δεύτερο εμβολιασμού) θα κληθούμε και πάλι στο νοσοκομείο, θα είναι εκεί ο εντεταλμένος νοσηλευτής για τον επαναληπτικό εμβολιασμό και θα είναι διαθέσιμη η δεύτερη δόση, καθώς και τα αναλώσιμα (σύριγγες κ.λπ.)

-Η οικονομία θα καταρρέει μέρα με την ημέρα, τα δημόσια έσοδα θα υποχωρούν, οι ανάγκες για περισσότερη οικονομική στήριξη θα μεγαλώνουν, τα ταμειακά διαθέσιμα θα εξαντλούνται.

-Αν στο μεταξύ απαιτηθεί «ιατρικό διαβατήριο» για να ταξιδέψει κανείς στο εξωτερικό ή  για να εργαστεί σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, υπάρχει κίνδυνος το καλοκαίρι να ανοίξει ο τουρισμός, αλλά να μην μπορούμε εμείς να  υποδεχτούμε τους επισκέπτες.

Ήδη η δυσαρέσκεια προς την κυβέρνηση από τους μικρούς εμπόρους που έχουν κλείσει εκ νέου τα μαγαζιά, φαίνεται να εντείνεται και να μεταφέρεται και προς τα «πίσω», στους παραγωγούς (βιοτέχνες, αγρότες, κτηνοτρόφους, μεταφορείς κ.α.). Η «μονοπωλιακή» λειτουργία των Σούπερ Μάρκετ δημιουργεί αδικίες, μόνιμες στρεβλώσεις και ληστρικές, ως προς τις τιμές στο ράφι, πρακτικές.

Μαζί με την κυβερνητική υστέρηση, ίσως το πρόβλημα να έχει και άλλες αιτίες, όπως τις δυσκολίες μαζικής παραγωγής του εμβολίου (εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες κ.α.) και στο γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αγοράζει δόσεις και όχι πατέντες του εμβολίου (που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αποκεντρωμένη παραγωγή). Για να καλυφθεί το πρόβλημα τώρα, μειώνουν τη δοσολογία. Από τον αρχικό σχεδιασμό των πέντε δόσεων ανά φιαλίδιο, οι οδηγίες παραπέμπουν στους έξι εμβολιασμούς… Κάτι σαν «ψωμί με δελτίο», που μειώνονται τα γραμμάρια ανά άτομο, ενόσω περιορίζεται το διαθέσιμο αλεύρι…

Σε αυτό το κλίμα, με την κοινωνία να βρίσκεται σε απόγνωση και την χώρα να βιώνει συνθήκες οικονομικής κατάρρευσης, οι εξελίξεις όχι μόνο δεν είναι ευθύγραμμες αλλά ούτε καν προβλέψιμες. Η (υγειονομική) καθημερινότητα φτιάχνει πλέον την πολιτική ατζέντα και οι κομματικές τάσεις δεν ανιχνεύονται με δημοσκοπήσεις αλλά με κανονικές σφυγμομετρήσεις και καρδιακούς παλμούς, με το θερμόμετρο υπό μάλης και τα χέρια στις άδειες τσέπες…

 Απαιτούνται πρωτοβουλίες διεξόδου.

- Advertisement -spot_img

Περισσότερα Άρθρα

- Advertisement -spot_img

Νεότερα Άρθρα