23.4 C
Athens
19.8 C
Arta
Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024

Σύνταξη ΟΓΑ και σύνταξη χηρείας Δημοσίου

Αρχική Συζητήσεις Ερωτήσεις Σύνταξη ΟΓΑ και σύνταξη χηρείας Δημοσίου

• Αυτό το θέμα έχει 0 απαντήσεις, 1 φωνή και ενημερώθηκε τελευταία φορά 1 έτος πριν από τον χρήστη anastasia1937.
Επισκόπηση 1 δημοσιεύσεων (από 1 συνολικά)
  • Συντάκτης
    anastasia1937
    Συμμετέχων

Σας ενοχλώ για ένα θέμα που προέκυψε με τη σύνταξη της μητέρας μου, γιατί δυστυχώς όσο και να προσπαθώ κανείς δεν μου απαντάει εγγραφως.
    Η μητέρα μου κατέστη συνταξιούχος του ΟΓΑ από το 2002, πληρώνοντας επιπλέον χρήματα, ώστε να λάβει την ανώτερη σύνταξη από τον εν λόγω ασφαλιστικό φορέα.
    Τον Φεβρουάριο του 2019 απεβίωσε ο πατέρας μου, συνταξιούχος του Δημοσίου και καταθέσαμε τα χαρτιά για μεταβίβαση της σύνταξης του, την οποία και έλαβε η μητέρα μου από τον Μάρτιο του 2020 με το 70% και μετά την τριετία με το 50% και έκτοτε τη συγκεκριμένη σύνταξη τη λαμβάνει κανονικά κάθε μηνα. Το ποσό από τη σύνταξη του Δημοσίου ανέρχεται στα 388 ευρώ περίπου το μήνα αυτή τη στιγμή. Το χαρτί της απονομής σύνταξης που αναφέρει τους νόμους και όλα τα σχετικά για τη μεταβίβαση της σύνταξης το έχουμε παραλάβει από την άνοιξη του 2020 και το εν λόγω χαρτί είχε κοινοποίηση και προς τον πρώην ΟΓΑ.

Το πρόβλημα ανέκυψε τα τέλη Αυγούστου 2023, όταν ο ταχυδρόμος ο οποίος μοιράζει τις συντάξεις στο χωριό της είπε ότι δεν έχουν πιστωθεί χρήματα στον τραπεζικό της λογαριασμό στο ταχυδρομικο ταμιευτήριο, οπότε δεν υπήρχε τίποτε για να της δώσει.

Από τότε έχει περάσει ένας μήνας και μόλις σήμερα κατάφερα να μάθω το λόγο. Είχαν προηγηθεί αρκετά τηλέφωνα στο 1555 και δύο ραντεβού στο τοπικό κατάστημα ΕΦΚΑ και η ενημέρωση αυτή γίνεται προφορικά και όχι εγγραφως.
    Όπως με ενημέρωσαν η σύνταξη ΟΓΑ έχει διακοπεί, διότι δεν μπορεί να λαμβάνει δύο συντάξεις βασικές – εθνικές σύμφωνα με το νόμο. Και όχι μόνο αυτό, αλλά επειδή όπως λένε δεν έπρεπε να τη λαμβάνει από όταν της μεταβιβάστηκε η σύνταξη του Δημοσίου χρωστάει και 16.885,18 ευρώ. Επίσης όπως με ενημέρωσαν το ποσό αυτό προκύπτει από τα 349 περίπου ευρώ το μήνα που είναι η βασική σύνταξη του ΟΓΑ. Η μητέρα μου έπαιρνε από τη σύνταξη του ΟΓΑ 531 ευρώ περίπου. Η διαφορά μεταξύ της συνολικής σύνταξης και της βασικής είναι η ανταποδοτική σύνταξη που δικαιούται η μητέρα μου ποσού περίπου 181 ευρώ από τις επιπλέον εισφορές που κατέβαλλε και τα οποία θα παρακρατουνται τα επόμενα 8 χρόνια, έως ότου δηλαδή αποπληρωθεί το χρέος που έχει καταλογίσει το ΕΦΚΑ.

Και σας ρωτώ:
    1) Είναι νόμιμο αυτό; Δεν θα έπρεπε να έχουμε ενημερωθεί εγγραφως όπως ενημερώθηκε για την απονομή της σύνταξης από το Δημόσιο; Αφού στον ΟΓΑ είχε κοινοποιηθεί η απόφαση για τη μεταβίβαση της σύνταξης του πατέρα μου από τον Μάρτιο του 2020, γιατί δεν ενημερώθηκε η μητέρα μου ότι δεν δικαιούται πλέον τη σύνταξη του ΟΓΑ και έπρεπε να περάσουν σχεδόν πέντε χρόνια για τη διακοπή της; Δεν ίσχυε τότε;
    2) Η εφαρμογή γίνεται βάσει της εγκυκλίου Τσακλογλου; Και αν ναι έχει αναδρομική ισχύ; Επίσης εφόσον ή σύνταξη του ΟΓΑ έχει απονεμηθεί πριν το 2016 τίθεται ζήτημα συσσώρευσης συντάξεων; Οι παλιές συντάξεις του π.ΟΓΑ δεν εξαιρέθηκαν από τον επαναυπολογισμο και ως εκ τούτου δεν εμπεριέχουν τμήμα εθνικής σύνταξης;
    3) Δεν θα έπρεπε να έχει ερωτηθεί και να έχει υπογράψει υπεύθυνη δήλωση για το ποια σύνταξη θα λάβει, αφού πρώτα ενημερωθεί τι ακριβώς θα λαμβάνει μηνιαίως από την κάθε μία και τι την συμφέρει;
    4) Είναι νόμιμο να γίνεται περικοπή και στις δύο Συντάξεις; Το γνωρίζετε ότι εφόσον λαμβάνει ανταποδοτική σύνταξη από τον ΟΓΑ (έχει πληρώσει εισφορές) έστω και ένα ευρώ δεν θα μπορέσει ποτέ να λάβει ολόκληρη τη σύνταξη χηρείας; Ότι θα πρέπει να περάσουν οκτώ χρόνια για να αποποιηθεί το δικαίωμα της ανταποδοτικής σύνταξης των 181 ευρώ για να λάβει ολόκληρη της χηρείας;
    5) Το ποσό των 388 ευρώ περίπου που λαμβάνει η μητέρα μου πλέον δεν είναι κάτω από το όριο της φτώχειας; Ποιος μπορεί να ζήσει με ένα τέτοιο ποσό σήμερα;

Άρτα 26.09.2023
    Ευαγγελία Νάση

Επισκόπηση 1 δημοσιεύσεων (από 1 συνολικά)
  • Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.